Jön a harmadik

2021.02.22. 15:50

Augusztusban lesz a Paradicsom Fesztivál

Míg Csukás István mesefigurájának, Gombóc Artúrnak a kedvence volt a csoki, legyen az kerek, szögletes, hosszú, rövid, gömbölyű, úgy Csendes Ildikónak kedvence a paradicsom: legyen az piros, sárga, zöld, kicsi, nagy.

Zs. J.

Csendes Ildikó pár éve költözött Husztótra, ahol egy korábban marhalegelőként használt területen létrehozta a paradicsomkertjét. Kutatni kezdte, honnan lehet különféle magokat beszerezni. Kezdetben negyvenféle paradicsoma volt, majd évről évre nőt az állomány, ma nyolcszáz van. Három évvel ezelőtt rendezte meg az első Paradicsom Fesztivált Husztóton, ahol a saját különleges paradicsomait mutatta be.

Az őstermelőnek a világ minden tájáról van paradicsoma, Brazíliából, Oroszországból, Madagaszkárról, Norvégiából, Izraelből. Mint lapunknak a tavalyi fesztiválon elmondta, mindegyik paradicsom más és más, formában, színben, ízben különböznek. A felhasználásuk is sokrétű lehet, van amelyikből érdemes szószt készíteni, vagy paradicsomlevet, salátát, de aszalhatjuk, felhasználhatjuk főzésre vagy elnassoljuk. A magokat január végén veti el, és a paradicsomai fokozatosan érnek be, van amelyik novemberben. Fontos, hogy a termesztéséhez jó termőföld, törődés és sok-sok szeretet kell, amit a növény is meghálál.

A tervek szerint, ha a vírus nem lép közbe, az idei harmadik Paradicsom Fesztivált augusztus 14-én, szombaton tartják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!