mecseknádasd

2021.02.07. 13:18

Együtt főznek majd az új konyhában

Új közösségi konyhát alakítottak ki a Mesterségek Házában, a település német önkormányzata ezt pályázati forrásból valósíthatta meg.

M. R.

Kistérségi vita Mecseknádasdon

Müller Ákos, a Mecseknádasdi Német Önkormányzat elnöke érdeklődésünkre elmondta, valójában két pályázatot hangoltak össze, így tudták felújítani a használaton kívüli helyiséget. A Bethlen Gábor Alapkezelőtől kapott támogatásból kialakították a konyha új padlóburkolatát, korszerűsítették az elektromos hálózatot, valamint lefestették a falakat.

Persze ahhoz, hogy a helyiséget használni tudják, ezek után be kellett rendezni korszerű gépekkel és bútorokkal, amihez a Németországi Szövetségi Köztársaság Belügyminisztériuma nyújtott anyagi segítséget. Müller Ákos kiemelte, egy modern, praktikus konyhát hoztak létre, ugyanakkor szerették volna, ha megjelennek a tipikus nádasdi motívumok is. Éppen ezért a pult feletti burkolatban elhelyeztek egy díszsort, amelynek a hagyományos mintázatokkal díszített csempéit Gradwohl Zsolt helyi fazekasmester készítette.

A járványhelyzet miatt egyelőre nem tudják kihasználni a felújított konyha előnyeit, de remélik, minél hamarabb birtokba tudják venni a helyiséget. Tavaly a német önkormányzat elindított egy programsorozatot, amelynek az volt a célja, hogy a régi, sváb recepteket közösen készítsék el a helyiek. Az első alkalommal a farsangi szezonnak megfelelően különböző fánkokat sütöttek, a munkába akkor mi is besegítettünk. A sorozat aztán sajnos megszakadt a koronavírus megjelenése miatt, de amint erre lehetőség lesz, folytatni szeretnék, most már ezen az új helyen.

A jövőben a konyha nemcsak a német önkormányzat rendezvényeinek lesz méltó helyszíne, hanem a helyi óvodások, az iskolások, valamint a különböző civil szervezetek is használhatják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!