jó lesz

2021.02.01. 20:00

Kemény feltételeket szabott a PTE szenátusa a modellváltáshoz

Erős feltételeket szabott a Pécsi Tudományegyetem szenátusa azért, hogy az alapítványi modellváltás megtörténhessen az intézmény esetében, többek között díjazásokról, autonómiáról, szabályzatokról is rendelkeztek.

Bóka M.

Fotó: Laufer László

A döntéshez nem lett volna szükség arra, hogy a szenátusban helyet foglalók kétharmada támogassa a modellváltást, de dr. Heidl György, a bölcsészkar dékánjának a kezdeményezésére az egyetemi vezetők mégis minősített többségi döntésről szóló voksolás alapján határoztak. Ezen végül 72 százalékos többségbe kerültek az „igen” szavazatok, hiszen úgy látták, jelen helyzet jobb lesz azzal, hogy közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványi fenntartású intézménnyé válik a PTE.

Az egyetemi szenátus szigorú peremfeltételeket is meghatározott a váltás kapcsán, amelyekről Miseta Attila rektor tájékoztatott. Ezek között van az, hogy az egyetem egységét meg kell őrizni és a Klinikai Központ is integráns része maradjon az intézménynek. Az alapítványi fenntartásba „kerülő egyetem biztosítsa az oktatás, kutatás, tudomány és művészet szabad művelését, e tekintetben a rektor és a szenátus a törvényben biztosított döntési jogkörei ne csorbuljanak”. Fontosnak tartották azt is, hogy az egyetemi autonómia sarkalatos elemeit a különböző, a modellváltással kapcsolatos törvényekben, valamint alapító okiratokban rögzítsék.

Az is fontos, hogy a vagyonkezelő alapítvány kuratóriumának hét tagja legyen, és az egyetem javaslatára a közigazgatás, a felsőoktatás-politika, a gazdaság és a tudományos élet képviselete is jelenjen meg a kuratóriumban, amely segítse az egyetem fejlesztési céljait, az oktatás korszerűsítését, a modern infrastruktúra kialakítását, a nemzetközi kutatási, művészeti tevékenység erősítését. Mindezek mellett – ahogyan jelenleg – a szenátus az egyetem szervezeti és működési szabályzata kialakításának jogát gyakorolhassa a kuratóriummal együttműködve.

A határozatban leszögezték a foglalkoztatottak díjazásának javítását, amit kollektív szerződésben kell rögzíteni, illetve a hallgatók tanulmányi és szociális ösztöndíjakhoz való jogainak biztosítását is.

Alpári támadás a baloldali politikustól

A pécsi önkormányzat kulturális bizottságának elnöke, a baloldali városvezető koalícióban helyet foglaló P. Horváth Tamás azt követően, hogy a szenátus a modellváltás mellett döntött, sommás üzenetben azt írta a közösségi oldalán, hogy „Sz..háziak (PTE, 2021. január 29.)„. A botrány után a posztot rövid időn belül eltávolította.

Hétfőn kiadott közleményében a pécsi Fidesz-frakció lemondásra és bocsánatkérésre szólította fel a baloldali politikust az egyetemi vezetőket kocsmai módon sértegető, vállalhatatlan kijelentése miatt. Kiemelték: „Pécs szellemi központját irányítókkal, egyúttal a járvány elleni helyi védekezésben kulcsszerepet vállaló szakemberekkel szembeni alpári támadásával méltatlanná vált arra, hogy a Kultúra Városában a kulturális bizottságot vezesse”. P. Horváth később azzal mosakodott, hogy félremagyarázták szavait, és ő nem is az egyetemi vezetőkre gondolt, hanem – ahogy ez várható volt a baloldali politikustól – a Fideszre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!