hűha

2021.02.03. 07:00

Még mindig találni kidobott fenyőket Pécsen

Befejeződött a karácsonyfák szervezett gyűjtése a megyeszékhelyen, a fenyőfajárat idén mintegy 46 tonna tűlevelűt szállított a Pécsi Hőerőműbe. Idén először a földlabdás fenyőket is felajánlhattuk a Biokom Nkft. részére, amelyeket tavasszal ültetnek ki a szakemberek.

Mészáros Rita

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a Biokom Nkft. külön karácsonyfajáratot indított január 6-án, vízkereszt napján a megyeszékhelyen a feleslegessé vált fenyők összegyűjtésére. Ahogy a városüzemeltetési társaság lapunknak küldött közleményéből megtudtuk, az erre a célra rendszeresített különjárat január 31-ig járta az utcákat, és a csaknem egy hónapos működése során 46 tonna fát szállított a Pécsi Hőerőműbe. Ott aztán más tüzelőanyagokkal vegyítve elégették a tűlevelűeket, hogy így adjanak meleget a pécsi háztartásoknak.

A fenyők szervezett gyűjtése tehát véget ért, viszont egy-két helyen még most is látni karácsonyfákat a kukák mellett. Sőt, vannak, akiknél az ünnepi szezon még februárban is tart, és csak a következő hetekben készülnek megválni a fától. Ezekben az esetekben a társaság természetesen el fogja szállítani a fákat, csak azt kérik a lakosságtól, hogy a kommunális, illetve ahol van, a zöldjárat barna edényei mellé helyezzék ki a fenyőket.

Fontos, hogy a fákat csupaszon, azaz egyéb hulladékoktól mentesen – mint például szaloncukor, papír, díszek, karácsonyfatalp – kell kitenni a háztartási hulladékgyűjtő edények mellé. Az elszállítást pedig segíthetjük azzal is, ha a másfél méteresnél nagyobb tűlevelűeket kettévágva helyezzük ki. A társaság arra is felhívta a figyelmet, hogy a fenyők leadása a lakossági partnerek részére – Pécsett és vidéken egyaránt – még februárban a hulladékudvarokban is lehetséges.

Földlabdás fenyőket ajánlottak fel

Idén először azok, akik földlabdás fát vásároltak karácsonyra, de kiültetni nem volt módjuk, felajánlhatták azt a Biokom részére. A felhívásra eddig összesen 16 fa érkezett, ezeket jelenleg a Városi Csemetekertben gondozzák. Minden növény azonnali azonosítót kapott, hogy a későbbiekben értesíthessék a gazdáikat a végleges helyükről. A szakemberek arra a döntésre jutottak, hogy a fákat a Malomvölgyi Parkerdőben tavasszal ültetik majd el, mert az ottani hűvösebb, párásabb környezet ideális a tűlevelűeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!