aggályok

2021.03.10. 07:00

Féltik a környéket az új drogközponttól Uránvárosban

Hamarosan drog addiktológiai központ épül Uránvárosban, a szomszédos társasház lakói pedig féltik az építkezés helyén lévő zöldfelületet, valamint az egész környéket, ezért is próbáltak segítséget kérni Pécs önkormányzatától, de nem jártak sok sikerrel. Szemelyácz János intézet­igazgató a Dunántúli Naplónak nyilatkozva ígéretet tett: a zöldfelületből mentik, ami menthető, a központ pedig nem fog gondot okozni a környéken élőknek.

Vizvári Soma

Bővítésre kerül az Uránvárosban, a Berze Nagy János utcában működő alkohol ambulancia. Az INDIT közalapítvány a szomszédos házban nemrég kiragasztott tájékoztatója szerint az eddigi épület mellé egy újabb, 250 négyzetméter alapterületű, földszintes épületet fognak felhúzni, amelyben addiktológiai centrum fog működni serdülők számára. A lakók több szempontból is aggódnak az intézménybővülés miatt.

A körülbelül 1000 négyzetméteres bekerített füves-fás udvar üde színfoltnak számít a környék négyemeletes panelházai között. – Az udvar több száz madár kedvelt élelemkereső helye, a magas fákon fészkek is láthatók. Ezt a zöldövezetes, füves területet akarja az intézet beépíttetni – nyilatkozta lapunknak Lachner László, a szomszédos ház egyik lakója. Elmondása szerint Szemelyácz János, az INDIT Közalapítvány Kuratóriumának elnöke még 2012-ben ígéretet tett a zöldfelület megóvására, most mégis körülbelül egy tucatnyi fát jelöltek meg kivágásra.

A lakók emellett amiatt is aggódnak, hogy félkilométeres körzetben három iskola és négy óvoda is működik. Szerintük ez túl közel lenne a függő fiatalokkal foglalkozó intézethez. Tamási Éva közös képviselő lapunknak elmondta: az önkormányzattól semmilyen hivatalos úton nem tudtak segítséget kérni, ahogy Nyőgéri Lajos helyi képviselőt sem tudták elérni a honlapon megadott telefonszámon. Hozzátette: ha nem lennének ismerősök Nyőgérivel a Facebookon, talán sohasem jut el hozzá a problémájával. Nyőgéri egyébként annyit mondott, hogy tájékoztatni fogja az ügyben, és erre a hétre egy találkozót ígért. Közben az építkezés bármikor kezdetét veheti, a kivitelezőnek ugyanis február 15-étől 300 napja van a munkálatok befejezésére.

A Dunántúli Napló megkereste Szemelyácz Jánost is, aki arról tájékoztatott, hogy a körülbelül tucatnyi helyett végül csupán 5-6 fát vágnak majd ki. Mint elmondta, eredetileg a kivitelezőnek azért kellett volna ennyi fát eltávolítania, mert a közintézményeknek kötelező parkolót építeni, amely a korábbi tervekben pont a fák helyén szerepelt. Az Országos Kórházi Főigazgatóság mint megrendelő azonban úgy tervezteti át az eddigieket a kivitelezővel, hogy a parkolók miatt ne kelljen egyetlen fát sem kivágni. Az intézetvezető azt ígérte: a munkálatok befejeztével legalább kétszer annyi fát fognak a kivágottak helyébe ültetni, lehetőleg örökzöldeket a kerítés mellé, hogy a szomszédban lakók ne az épületet lássák. Szemelyácz a lakók másik félelmére is reagált: az intézmény nem bentlakásos drogrehabilitációs otthon lesz, hanem egy ambulancia, amelyet a függőséggel küzdő fiatalok nappali nyitvatartási időben látogathatnak.

Hozzátette: emiatt is fontos, hogy megközelíthető helyen épüljön fel. Hangsúlyozta, hogy ugyanúgy fog működni, mint a mellette lévő alkohol ambulancia, amelyre fennállása óta – tehát az elmúlt 9 évben – egyetlen panasz sem érkezett a lakók részéről.

Az üggyel kapcsolatban kerestük a pécsi önkormányzatot, azonban lapzártánkig nem érkezett válasz, valamint megpróbáltuk elérni Nyőgéri Lajost is az önkormányzat honlapján feltüntetett telefonszámon, de ugyanúgy jártunk, mint a lakóház közös képviselője: nem fogadta hívásunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!