Vonatfoglalók

2021.03.29. 14:00

Hajléktalanok lakják a lepusztult szerelvényt az Edison utcában (videó)

A Hőerőmű környékén lévő Edison utcában sok pécsi akár naponta többször is megfordul. Aki járt már erre, az tudja – a füstölgő gyárkémények, a munkagépek zaja és a nagy jövés-menés egy különleges atmoszférát kölcsönöznek a helynek. Meg persze az utca mentén haladó sínpár, ahol néha-néha megtörve a monotonitást elhalad a vonat.

Lakatos Gábor

Az utca egyik nagyobb kanyarában belátni a sínekhez. Nehéz nem észrevenni a hátul üresen ácsorgó, telegraffitizett, megrongált szerelvényt, ami furcsa módon első körben még hangulatosnak is hathat.

Első szempillantásra látszik rajta, hogy nem csak hogy utas, de jó ideje már senki nem lépett be az ajtaján – legalábbis ezt gondoljuk. Maga a szerelvény nem is olyan kicsi, nagyjából 80-100 m hosszú.

A pécsi fotósoknak egyáltalán nem ismeretlen a helyszín, sok fénykép és videoklip készült már itt.

A távolság még talán jól is áll a vonatnak, de ha közelebb merészkedünk, feltűnővé válik a körülötte fellelhető hatalmas szemétkupac. Ételmaradékok, használt ruhadarabok, matracok, műanyag tálak, de még bútorok darabjai is itt hevernek. Nem csak egy-egy nagyobb kupacban állnak, elszórva is akad belőlük bőven.

A vonatban már nincsenek ülések, sőt, ajtók sem – szinte mindent elvittek belőle. Az ajtók és ablakok helyei pokrócokkal, lepedőkkel vannak eltakarva. A szeméthalmokból és ebből kiindulva már könnyű levonni a következtetést – valaki, vagy valakik bizonyára lakják a szerelvényt.

Ha az ember bepillant az egyik ajtó helyén lévő pokróc mögé, megdöbbentő kép tárul elé – a földön matracok, rajtuk párnák és takarók, mellettük vödrök és tálak. Szabályos „hálószoba” van kialakítva az érintett kocsiban. De van, ami talán még ennél is meglepőbb – a berendezett részen aligha találunk szemetet belül. A szerelvény mellett, a gazok között annál inkább. A vonat lakói bizonyára nem tűrik az igénytelenséget, ezért használják szemetesnek a belakott vagon helyett a síneket, az azok mellett lévő füves területet, és a többi általuk nem „igénybe vett” kocsit.

Mert ha a többi kocsiba kukkantunk be, ott már nem látszik a padló, aligha látszanak ki az ablakok a szinte méteres kupacokban felhalmozott hulladéktól.

Ha ez nem lenne elég, az itt élésből könnyen balesetek is születhetnek, ugyanis a többi sínpár napi használatban van.

Több alternatíva is megoldásnak bizonyulna, a legegyszerűbb és leghatásosabb talán az lenne, ha a hulladékot és a szerelvényt is elszállítanák. Esetleg létezne olyan megoldás is, hogy csak a szemét és hajléktalanok menjenek – a szerelvényt mutatóssá lehetne tenni művészi kezek által felfújt igényes graffitikkel, mint ahogy tették ezt régebben az Árpád Fejedelem Gimnázium falaival is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!