madár ügyek

2021.03.27. 10:30

Valóban hangosak, de a varjak is élni akarnak

Természetes élőhelyük csökkenése és az üldöztetés miatt költöztek be a városokba.

Tóth V.

Pécs Laufer László Hungary városkép Varjak a Kertvárosban varjak csúfítottak el egy pécsi lakótelepet DN20150413

Fotó: Laufer László

Itt a tavasz, egyre több időt töltünk a természetben, többet találkozunk az állatokkal, madarakkal. Sok a vetési varjú megyénkben is, hangos károgásuk zavarja a településeken élő embereket. A megyeszékhelyen a legtöbb madárral Kertvárosban, azon belül is a vásártér környékén, a Nagy Imre út, Lahti utca és Malomvölgyi út közötti szakaszon találkozhatunk. Az utóbbi hetekben olvasóink felhívták a figyelmünket a problémára, miszerint a varjak is élni akarnak, de az élőhelyük nem a városban kellene, hogy legyen.

– Ezeknek a madaraknak a természetben lenne a helye, nem pedig az emberek lakta tömbházak között. Én is szeretem az állatokat, mégse nézem jó szemmel, ahogy a károgó madarak széthordják a környékünkön a szemetet. Zavaró a jelenlétük, és sajnos egyre csak szaporodnak – fogalmazott a levél írója.

Az olvasóink által is jelzett probléma nem új keletű, időről időre jelentkeznek a panaszok a károgó madarak miatt. Nemcsak a megyeszékhelyen, hanem más településeken is.

Mint arról a Biokom NKft. korábban tájékoztatta lapunkat, egy-egy szezonban rendszerint öt–tíz bejelentést kapnak a varjak miatt. A varjak költési időszaka március közepén kezdődik, ebben az időszakban pedig már csak a madarak riasztására van lehetőség, ami a fészekkezdemények eltávolításával jár.

A városüzemeltetési cégtől azt is megtudtuk, hogy az önkormányzat erre a szezonra is megkérte a madarak riasztására az engedélyt. A tevékenységgel érinthető területek az engedélyben meghatározottak – ezek megegyeznek a korábbi években kezelt részekkel, azaz idén is dolgoznak többek között a Nagy Imre, az Aidinger úton, a Zsuzsanna utcában, az Indóház téren és a Littke József utcában – tudtuk meg.

A helyzetet árnyalja az, ami a Madártani Egyesület honlapján is olvasható: a varjúfélék – például a vetési és a dolmányos varjú vagy a szarka – az élőhelyük csökkenése mellett a folyamatos üldöztetés miatt költöztek be a városokba. Számukra ez megfelelő hely, hiszen a lakott területen nem lehet rájuk vadászni, ráadásul lényegesen könnyebben jutnak táplálékhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!