gyorshajtás, ittas vezetés

2021.04.15. 14:00

A 6-os úton történik a legtöbb karambol megyénkben

Baranyában több olyan útszakasz van, ahol évente jelentős számú baleset történik. Az egyik legveszélyesebb a 6-os főút, illetve az 57-es út.

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

A megyében az első negyedévben kevesebben sérültek meg az utakon, mint egy évvel korábban. Míg 2019-ben 153 személyi sérüléssel járó baleset történt, idén márciusig 116. A legtöbb baleset továbbra is a 6-os úton történik Pécsvárad, Pécs-Hird, Szigetvár közelében, de veszélyes útszakasznak nevezik az 57-est, illetve az Orfű felé vezető szerpentines utat és az Árpádtetői emelkedőt.

Sajnos az idei évben is a tavalyi évhez hasonlóan ketten vesztették életüket közlekedési balesetben. Február 17-én kora este letért az útról és egy fának csapódott egy autó Egerág közelében. A járműből a sofőr kirepült és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Több mint egy hónappal korábban, január 15-én reggel Pécsett, a Nyugati ipari úton történt halálos kimenetelű baleset. Két személyautó ütközött, az egyik jármű sofőrje, később kiderült, a mohácsi rendőrkapitány, olyan súlyosan megsérült, hogy már nem tudták megmenteni az életét.

A rendőrségi statisztikák szerint a legtöbb esetben a gyorshajtás, ittas vezetés, elsőbbségi jog meg nem adása miatt történik baleset. Volt olyan eset Baranyában, hogy a gyorshajtás miatt a sofőr elvesztette uralmát a jármű felett, lesodródott az útról, árokba csapódott. Az egyik ilyen balesetnél, mint a rendőrség közölte, egy család mind a négy tagja megsérült. A sofőrök figyelmetlensége is balesethez vezethet. Volt, amikor a sofőr kanyarodásnál nem adott elsőbbséget egy kerékpárosnak, akit elsodort.

A rendőrség felhívja a közlekedők figyelmét, hogy odafigyeléssel, a sebességhatárok és a szabályok betartásával elkerülhetők lehetnének a balesetek. A rendőrség a balesetek visszaszorításának érdekében fokozott ellenőrzéseket tart a megyében, több sebességmérést, illetve több szondáztatást végez, így próbálják kiszűrni az ittas sofőröket. Idén márciusig több mint tíz­ezer sofőr fújta meg az alkoholszondát Baranyában.

 

Hétvégén általában lényegesen több az ittas sofőr

A Központi Statisztikai Hivatal a rendőrségi forrásokból készített statisztikája szerint a legtöbb baleset péntekenként délután négy és öt óra között, a legkevesebb vasárnaponként történik. Az év legveszélyesebb hónapjai közé a július és az augusztus tartozik. Megemlítik, hogy az ittasan okozott balesetek száma hétvégenként nő meg jelentős mértékben, továbbá hogy a 2018-ban meghalt 468 járművezető és utas közül 268-an (57 százaléka) nem használták a biztonsági övet. Mint írták, a súlyos sérüléssel járó balesetek esetében ez az arány még rosszabb: a súlyosan sérültek 62 százaléka nem volt bekötve a baleset bekövetkezésekor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!