A kutyafáját!

2021.04.26. 17:30

Akár több millió forintos bírsággal sújtható az a gazda, akinek gondatlanságából megszökik a kutyája

Jelentősen megemelkedett Szászváron a közterületen gazdátlanul kóborló ebek száma az utóbbi időben, ami gazdáik felelőtlenségének a következménye – az ebtartásra vonatkozó szabályok betartására figyelmeztet nemrég közzétett felhívásában a település jegyzője. Pécsett is akad dolguk a gyepmestereknek – évente mintegy 300 kóbor ebet fognak be.

Wald Kata

20210325 Lőkösháza Befogadják a kóbor kutyákat a településen. Illusztráció Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Nem gondoskodnak az ebtartók arról, hogy állataik saját lekerített ingatlanjaikon maradjanak, hanem gondatlanul, nemtörődömségből a kutyáikat hagyják kóborolni – mindez zavarja a szászváriak nyugalmát. A helyzet megoldására a település jegyzője az ebtartás szabályainak betartására figyelmeztet a minap közzétett felhívásában.

– A vonatkozó jogszabály szerint az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról. Aki az előírást megsérti, 75 ezertől több millió forintig terjedő állatvédelmi bírsággal sújtható – hangsúlyozza a szászvári felhívás. A tulajdonosnak kötelessége olyan körülményeket teremteni, hogy kutyája ne tudjon elszökni. Aki pedig a kutyáját közterületen kóborolni hagyja, szabálysértést követ el – a kiszabható büntetés 5 ezertől 150 ezer forintig terjed.

Pécsett is gyakori, hogy szökésben lévő kutya miatt kell intézkedniük a közterület-felügyelőknek – a kóborló jószágot a gyepmesteri szolgálat fogja be. Märcz János, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője kiemelte, nagyon sok olyan kutyával van dolguk, amely nem rendelkezik chippel, így beazonosításuk nem lehetséges. Azok az állattartók, akiknél több alkalommal fordul elő, hogy kutyájuk megszökik, hatósági eljárásra számíthatnak.

– Pécsett éves szinten mintegy 250-310 állatot fognak be a gyepmesterek – közölte a felügyelet vezetője. Hozzátéve, hogy bírságot azok is kapnak, akik póráz nélkül sétáltatják kedvenceiket közterületi belterületen, vagy nem szedik össze a kutyapiszkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!