Biztonság, gondozottság is kell

2021.04.17. 15:30

Baranyai is lehetne hazánk legszebb körforgalma

Az egyik legbiztonságosabb csomóponti típus egyre változatosabb megoldásaira szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Közút és a Közlekedéstudományi Egyesület, amely szervezetek a Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében pályázatot hirdettek az „Év körforgalma” címmel.

Zs. K.

Mohács, 2020. február 13. A busó szoborcsoport, Trischler Ferenc szobrászmûvész alkotása Mohács határában, az 57-es úton lévõ Pécsi úti körforgalomban 2020. február 13-án. A szobrot február 14-én adják át. MTI/Sóki Tamás

Fotó: Sóki Tamás

A pályázatra a napokban várta a szakmai munkacsoport a javaslatokat az országos és helyi közutak, valamint a közforgalom elől el nem zárt magán­utak kezelőitől, üzemeltetőitől, valamint tervezőitől. A kiválasztott 10 legjobb körforgalomra pedig a következő lépésként április 19-től bárki szavazhat majd.

A tavalyi jelöltek között nem volt baranyai, pedig megyénk is több szép kialakítású körforgalommal rendelkezik. Az egyik leglátványosabb talán a Mohács határában, az 57-es és a Pécsi úton lévő körforgalom, amelynek közepén a busók terelő, üdvözlő mozdulattal köszöntik a városba érkező autósokat. A szoborcsoport Trischler Ferenc szobrászművész alkotása. Harkányba érkezve szintén nagyon szép körforgalmon autózhatunk át, Harkány betűi már messziről csábítják a fürdővárosba az autósokat. Emellett több új baranyai körforgalom is versenybe szállhat, Szigetváron és Siklóson is új körforgalmak épültek az elmúlt években.

A munkacsoport a beérkezett javaslatoknál figyelembe veszi az esztétikus kialakítást, a közlekedésbiztonságot, a körforgalom műtárgyai és az úthálózat harmonizációját, a gyalogos és kerékpáros átvezetések kialakítását, a gondozottságot, valamint a burkolati jelek, burkolatprizmák, gömbsüvegek állapota alapján dönt a legjobbakról, melyekre szavazni „A Közlekedési Kultúra Napja” hivatalos Facebook-oldalán lehet 2021. április 19. és május 2. között. A győztes körforgalmakba a munkacsoport a hagyomány szerint emléktáblát helyez ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!