beruházás

2021.04.05. 20:00

Elbontják a volt tejboltot, helyén új bölcsőde épül

Új bölcsőde épül Sásdon a volt tejbolt helyén. A beruházás 180 millió forintos pályázati támogatásból és 10 millió forintos önkormányzati önerőből valósulhat meg. A jelenlegi tervek szerint az új épület jövő év elejére készül el.

Zsigmond József

Az idei év nem ígérkezik a legkönnyebbnek az önkormányzatok életében. A vírushelyzet sok mindent felülírt, és nem várt költségek nehezítették a települések életét. A legutóbbi online közmeghallgatáson Jusztinger János, Sásd polgármestere elmondta, hogy csodát nem ígérhet, de őszinte beszédet igen.

Közölte, hogy a nagy projektjeiket a vírus nem húzta keresztbe, nem úsztak el, fontos előkészületi munka zajlott a háttérben. Jelenleg a város két meghatározó nagyberuházás előtt áll. Az egyik a városközpont arculatát 365 millió forintból átalakító és megújító zöldváros- és piac­csarnokprojekt, amiről lapunk is írt korábban, illetve az új bölcsőde megépítése a Szent Imre úton. A beruházás 180 millió forintos pályázati támogatásból és 10 millió forintos önkormányzati önerőből valósulhat meg.

– A meglévő óvoda és bölcsőde épületének szomszédságában új épületet alakítunk ki, egy bölcsődei egységgel (két csoportszobával és további helyiségekkel) ami 28 gyermek bölcsődei elhelyezését teszi lehetővé 3 éves korig. A projekt megvalósításával a település bölcsődei férőhely-kapacitása a duplájára emelkedik, így több helyi család számára megoldódik a gyermekek napközbeni elhelyezése – emelte ki a polgármester. – Nem csupán új bölcsődét építünk, hanem egy komplexumot, innen ugyanis kényelmes bejárás nyílik az óvodába, ami megoldja a jelenlegi életveszélyes átkelést a Rákóczi úton.

Az új, nagyon várt bölcsőde egy régi épület, a volt tejbolt helyén épülhet meg a tervek szerint. A munkaterületet a napokban adta át az önkormányzat a kivitelést végző cégnek, és a bontási munkálatokkal kezdetét is vette a kivitelezés. Ha minden jól megy, az új épületet jövő év elején adják át a gyerekeknek és a szülőknek.

A fiatal családokat segítik a nyertes pályázatokkal

– Az óvodai és a bölcsődei férőhelyek bővítésével és felújításával legfőképpen a fiatalokat tudjuk segíteni Nyugat-Baranyában. Fontos, hogy folyamatosan tudjuk a családbarát, munkába állást segítő intézményeket és közszolgáltatásokat fejleszteni, ebben a kormány is partnere a térségnek – mondta lapunknak Nagy Csaba, ország­gyűlési képviselő, aki hozzátette: a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával Nyugat-Baranyában tizenegy bölcsőde fejlesztése indult vagy indul el, többek között Almamelléken, a Magyarszéki Mikrotérségben, Cserdiben, Mindszentgodisán, Kétújfalun, Pellérden, Sellyén. Ezek mellett a Magyar Falu Program keretein belül 2019-ben és 2020-ban tizenkét település több mint 307 millió forint támogatásból tudta felújítani, bővíteni óvodáját a térségben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!