pályázat

2021.04.19. 14:00

Újabb településeken virul a Lélegző Liget

Újabb helyi közösségek gazdagodtak értékes növényekkel, több baranyai településen ültettek a Lélegző Liget projekt keretében.

Tóth Viktória

Lapunkban is beszámoltunk korábban a BT Regiment Kreatív Műhely és családi gazdaság által életre hívott Lélegző Liget településfejlesztési pályázati kezdeményezésről, melyre sokan jelentkeztek, helyi közösségek, gyermekcsoportok és idősotthonok is. Olyanok, akik szerették volna szebbé tenni közösségi terüket, és vállalták, hogy fenntartják a kialakított virág- és fűszerkerteket.

A tavasz beköszöntével több helyszínen folytatódtak a Lélegző Liget pályázat ültetései. Kisebb létszámban, de töretlen lelkesedéssel vágtak bele a nyertes pályázók a megvalósításba, így többek között a pécsi Kerek Világ Általános Iskolába, a mágocsi idősek otthonába és Geresdlakra is megérkeztek a növények. E hét pénteken a Dombóvári Szivárvány Óvoda következik az ültetésben, majd jövő héten a pécsi Mezőszél Bölcsőde gazdagodik növényekkel.

A program országos siker lett, a tervek szerint a járványhelyzet enyhülése után, az ősz folyamán újra meghirdetik majd, s legalább tíz nyertest hirdetnének.

Idősek és fiatalok együtt dolgoztak a közös ültetésben

A geresdlaki templomkertet a helyiek példamutató összefogásával és aktív részvételével varázsolták egy virágzó ligetté, az ültetésen idősek és fiatalok egyaránt lelkesen tevékenykedtek. Ültettek fűszernövényeket, zsályát, rozmaringot, levendulát és fehér levendulát, virágzó cserjesort: hamvas és nipponi gyöngyvesszőt, fehértarka somot, ezen kívül orgonát, barátcserjét, jázmint, a madaraknak pedig tűztövist. Így összesen közel száz növényt ültettek el. Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka, a program alapítója elmondta, hogy a pályázat célja a geresdlakihoz hasonló közösségépítő szellem megteremtése és ember és természet békés együttélésének többgenerációs népszerűsítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!