sokszínű és élménygazdag nyelvtanulás

2021.05.25. 16:42

Horvát nyelvoktató képzést indítanának Siklóson

Horvát nemzetiségi nyelvoktató képzés indulhat Siklóson, a Kanizsai Dorottya Általános Iskolában, ahol szakkör formájában most is lehetőségük van a diákoknak horvát nyelvet tanulni.

Zs. K.

A 2014-ben újonnan megalakult Siklósi Horvát Önkormányzat egyik legfontosabb feladatának tekintette a horvát nyelv tanításának új alapokra történő helyezését és megszervezését a város oktatási-nevelési intézményeiben. A sokszínű és élménygazdag nyelvtanulási lehetőséggel egyre több felső tagozatos diák él a Kanizsai Dorottya Általános Iskolában, a horvát szakkörösök létszáma jelenleg megközelíti a negyven főt.

2020-ban a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága egymillió forint támogatásban részesítette azt a beruházási projektet, amely keretében a Kanizsai Dorottya Általános Iskolában kialakítottak egy horvát nyelvi szaktantermet. A gyermekek a horvát nyelvi könyveket térítésmentesen kapják meg.

A Siklósi Horvát Önkormányzat nem csupán kirándulásokkal, anyaországi közösségi programokkal, hanem kulturális rendezvényekkel is igyekszik színesíteni a horvát nyelvi képzést. Immár hagyománnyá vált a Horvát Karácsony, ahol a színvonalas vendégfellépők mellett a horvát szakkörösök lehetőséget kapnak a horvát nyelven való megnyilatkozásra, emellett a tanulók állandó vendégei és segítői az önkormányzat által évente megszervezett Siklósi Horvát Nap című rendezvénynek is.

Az elmúlt egy évben lezajló egyeztetéseknek köszönhetően lassan megteremtődik a nemzetiségi nyelvoktató program bevezetésének feltétele, és ezáltal a horvát nemzetiségi nyelvoktatás lehetősége. Az iskola a népszerű horvátszakkör kereteit túllépve a 2022/2023-as tanévre meghirdetné a horvát nemzetiségi nyelvoktató képzést az akkor beiratkozó elsősök számára. A nyelvoktató program bevezetéséhez legalább nyolc olyan szülőnek kell leadnia kérelmét a nemzetiségi nevelés-oktatás igénybevételére, akiknek gyermeke a 2022/2023-as tanévben lesz beiratkozó korú. A kérelmeket a Siklósi Horvát Önkormányzat felé kell leadni 2021. május 31-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!