közbiztonság

2021.05.04. 07:00

Most már a baloldal is panaszkodik a köztéri problémákra

A baloldali koalíciót erősítő Jobbik – információnk szerint – nem fogadta el azt a rendőrségi beszámolót, ami a 2020-as évről szólt a legutóbbi konzultáción, a nemzeti oldal megköszönte a rendőrség munkáját, de komoly közterületi problémákra hívta fel a figyelmet, ahogyan a DK-s politikus is.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Az elmúlt évben márciustól a járvány miatt megváltozott körülmények között látta el a feladatát a Pécsi Rendőrkapitányság, s bár egyes vélekedések még tavaly arról szóltak, hogy a karantén miatt kevesebb lehetne a bűncselekmény, az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűn­ügyi Statisztika adatai alapján a 2019-es évhez képest Pécsen 6,5 százalékkal emelkedett a rendőri eljárásokban regisztrált bűncselekmények száma. Korontos Zoltán rend­őrkapitány ezzel kapcsolatban viszont azt mondta, hogy ennek az emelkedésnek az az oka, hogy egy csalássorozattal kapcsolatos nyomozás tavaly fejeződött be, emiatt történt a változás. A járványhelyzet a garázdaságok (1021), rongálások (119) számát nem befolyásolta komolyabban, lopásból (1021) és rablásból (15) is alig volt kevesebb tavalyelőtt.

A közterületeken elkövetett bűncselekmények száma is emelkedett valamennyit, de több mint négyötödüket felderítették, amit kiemelkedőnek tart a rendőrség. A hatóság adatai szerint csökkent viszont a lakásbetörések (197) száma is, jobb lett a felderítési mutatójuk e téren. A kapitányi beszámoló kiemelte azt is, hogy a keleti városrészben működő, új pszichoaktív anyagokat előállító és forgalmazó bűnszervezet tagjait is elfogták, tucatnyi gyanúsítottat vettek őrizetbe. Ugyanakkor hét kábítószer-terjesztéssel kapcsolatos bűncselekményt derítettek fel. A balliberális szivárványkoalíciót erősítő jobbikos Fogarasi Gábor emiatt kritikával illette a rend­őrséget, a szintén a város irányításáért felelős DK frakcióvezetője, Zag Gábor azt is felhozta, hogy a lakosság sűrűbb rendőri jelenlétre számít, és a drogos ügyek most már nemcsak a keleti városrészt, hanem az Egyetemvárost is érintik.

Úgy tudjuk, hogy a jobbikosok nem szavazták meg a kapitányi beszámolót, holott éppen nekik, a koalíciós tagoknak lehetett volna ráhatásuk arra, hogy a jobb közbiztonság érdekében többször, hatékonyabban egyeztessenek a rendőrséggel, vagy a városi közterület-felügyeleten keresztül megfelelő lépéseket tegyenek azért, hogy ez a helyzet megváltozzon.

Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője és Kővári János az ÖPE-KNDP frakcióvezetője konzultáción elismerték a rendőrség munkáját is, de szintén közölték azt, hogy a Belvárosból, Kertvárosból és a keleti városrészből sokan jelzik nekik a közterületek használatából eredő súlyos problémákat, szabálysértéseket és akár bűncselekményeket.

Az is kiderült, hogy amíg tavaly a többség úgy érezhette, hogy alig mozdult ki, a korlátozások miatt is kevesebbet autózott, addig mindez a balesetek számában csak kis mértékben jelent meg. A személyi sérüléssel járó balesetek száma ugyanis 2019-ben 255 volt, tavaly pedig 224 baleset történt. Hárman vesztették életüket közlekedési balesetben, de 70 személy súlyosan megsérült, tavalyelőtt 78 ilyen súlyos sérüléssel járó karambolt jegyeztek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!