Start Munka Program

2021.05.07. 16:44

Új lehetőséget teremtenek a munkavállalóknak Alsószentmártonban

Tésztakészítő üzemet alakított ki az önkormányzat Alsószentmártonban.

Rajnai–Zsíros Krisztina

Fotó: A.Ö.

Balogh Miklós, a község polgármestere fontosnak tartja, hogy a munkalehetőségekben szegény településen élőknek lehetőséget teremtsen, ehhez üzemeket hozzanak létre és munkát tudjanak biztosítani a lakosok számára, ezáltal javulhasson a megélhetésük és életszínvonaluk.

A faluból 20 lakos most a Start Munka Program keretén belül száraztészta-készítő OKJ-s képzésen vesz részt, és az e program keretében megvalósult kézművestészta-készítő üzemben a gyakorlatot végzik. Az üzemet egy önkormányzati tulajdonú ingatlanból alakították ki. A képzés végével itt 6 főt állandóan tudnak majd foglalkoztatni, de a többi résztvevőnek is lehetőséget teremtenek a képzettség megszerzésével.

Az önkormányzat úgy tervezi, hogy a tésztagyár termékeit egyrészt a falu lakosainak fogják eladni, másrészt a környező települések kisboltjaiban szeretnék értékesíteni. Később a közétkeztetéssel foglalkozó éttermeknek, étkezdéknek is szeretnének beszállítani. Ha pedig később lehetőségük lesz rá, akkor az üzemet még tovább szeretnék bővíteni.

Az alsószentmártoni tésztákhoz szükséges tojás is helyből, a korábban létrehozott szabadtartásos tyúktelepről származik, ahol négy embert tudnak foglalkoztatni. Ezen kívül szintén a Start Munka Program keretében működik több éve a kosárfonó üzem, amelyben 6 embernek tudnak munkát biztosítani. A kertészetben is többen dolgoznak, az itt megtermelt terményeket pedig a faluban a rászorulóknak osztják szét.

Pályáznak még

A polgármester célja a község népességmegtartó képességének növelése, és hogy még inkább segítsék a falu lakóinak helyben maradását, óvodát és bölcsődét is szeretnének építeni. Ezekre a beruházásokra is keresik a pályázati lehetőségeket. Az intézményekre nagy szükség lenne, hiszen Alsószentmárton korfája fiatalodó, sok gyermek van, így sok család megélhetése függ attól, hogy az édesanya tud-e állást vállalni a pici gyerek mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!