Nagy baj lehet!

2021.06.25. 09:01

A szökőkút vize nem alkalmas fürdésre

A nyár beköszöntével a közelmúltban újraindult a bólyi szökőkút – a tapasztalat szerint többen úgy gondolják, hogy annak medencéje fürdőzésre, pancsolásra is alkalmas, pedig nem az.

W. K.

Forrás: Shutterstock

– A városi szökőkutakban, csobogókban lévő víz könnyen szennyeződhet porral, talajszemcsékkel vagy akár állati ürülékkel is. Emellett a vizet fertőtlenítő vegyszerekkel kezelik, emiatt bőrirritációt okozhat, de nem zárható ki teljesen a fertőzésveszély sem. A szennyezett víz többek között gyomor- és bélrendszeri megbetegedést okozhat, légzőszervi fertőzést, szem-, bőr- és nyálkahártya-irritációt tapasztalhatnak azok, akik a tiltás ellenére is megmártóznak – hangsúlyozzák a szakemberek.

Az Erzsébet Vigadó közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy szakorvosok szerint baciluskultúrák és gombák sokaságát hurcolhatják be a lábukon az emberek a vízbe, így megfertőzve azt.

A fertőző víz akár betegséghez is vezethet

A fertőzött víz további megbetegedéseket okozhat, mivel nem fürdővíz – fontos tudni, hogy a szökőkutak vizét nem ellenőrzik mikrobiológusok. Elsősorban gennykeltők által okozott betegségek – furunkulusok, ótvar, gombásodás – terjedhetnek ezeken a helyeken, és az effajta betegségeknek komoly szövődményeik is lehetnek. Egy ótvart okozó bőrbetegség például, ha valahol elakad a szervezetben, a véráramba kerülve nagy bajt okozhat. Mindez attól függ, milyen az illető immunrendszere, és hogy mennyire fertőzőképes kórokozót szedett össze.

Arra kérik tehát a bólyiakat, hogy a szökőkutat ne használják fürdőzésre. Hangsúlyozva, hogy a strand várhatóan júliusban megnyitja kapuit – a szezon előtti karbantartásokat elvégezték, a medencéket is kitakarították, a szükséges szakhatósági engedélyek beszerzése folyamatban van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!