szemléletet váltunk?

2021.06.22. 17:30

Bye-bye szívószál! Így várják az új rendet a baranyai vállalkozók

Július elsejétől életbe lép a Magyar Közlönyben nemrégiben megjelent rendelet, melynek következtében a boltok polcairól eltűnik a legtöbb egyszerhasználatos műanyag. Körbekérdeztük, Baranyában erre hogyan készülnek az érintettek.

BZS

20210610 Győr Betiltott műanyagok Július 1-től számos egyszer használatos műanyag forgalomba hozatalát tiltják be. Hogy készültek rá fel a vendéglátóhelyek, kereskedők? Képen: Nagy Rebeka Bécsi kávéház, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Olyan, a hétköznapokból jól ismert tárgyaknak inthetünk végleg búcsút jelenlegi formájában, mint például a szívószál, a használat közben mindig eltörő műanyagvilla, a klasszikus műanyagpohár a strandokról, sőt, a kutyapiszok zacskója is kénytelen átalakulni.

Szerencsére egyre több baranyai vállalkozó váltott már önszántából is ökomegoldásokra, így a pécsi vendéglátóegységekbe betérőknek nem lesz újdonság sem a papír, sem a fém szívószál. Sajnos ezek vagy drágábbak, vagy tisztításuk macerás, így valószínűleg a fogyasztó issza meg a levét, csak szívószál nélkül. A bosszantó műanyag evőeszközöket felváltó fa alkalmatosságok még ritkábbak, de hamarosan ezek is megjelennek az ételudvarok tálcáin.

Használhatóbb?
Fotó: Shutterstock

Fontos kiemelni, a rendelet bizonyos tárgyak forgalombahozatalát tiltja, tehát az egységeknél készleten lévő eszközök bármeddig felhasználhatók. Erre alapoz több általunk megkérdezett baranyai szálloda és étterem is, akik nincsenek megelégedve a jelenleg elérhető alternatív módszerekkel. Kínálat már van, a nagykereskedések polcain már elérhető pár biológiailag lebomló eszköz, ám ezeknek az ára akár többszöröse is lehet műanyag társainak.

Kiss Zoltánné, egy pécsi csomagolóeszközöket forgalmazó cég ügyvezetője lapunknak elmondta, sok gyártó még nem tudja, milyen nyersanyagból tudja helyettesíteni az eddig forgalmazott termékeit. Elgondolkodtató kérdés például a fagylaltot elvitelre kínáló árusok ügye, ugyanis a polisztirol dobozok hidegen tartották a gombócokat. Ha papírdobozzal helyettesítjük ezeket, bizony sietni kell hazafelé.

A fesztiválokról már többeknek ismerős lehet a visszaváltható pohár, ez akár a strandosoknak is egy megoldás lehet. A medencék területén balesetmegelőzési okokból nem lehet üvegpoharakat használni, így azok a vállalkozók, akik nem tudnak egy életre elegendő eldobható műanyagpoharat felhalmozni maguknak, el kell gondolkodniuk az alternatív megoldáson.

Több fesztivál már elbúcsúzott ezektől
Fotó: Shutterstock

- Van olyan strand, ahol több vállalkozónak van büféje, így a visszaváltható poharak bonyodalmat fognak okozni – vetette fel a problémát lapunknak egy helyi vendéglátós.

Nagyobb bevásárlóközpontokban már találkoztunk lebomló, vagy újrahasznosítható zacskókkal, ami jelentős előrelépés, viszont még nem elegendő megoldás. A komposztálható zacskók egy szeméttelepen nem segítenek sokat bolygónkon, így mindenképp fontos szerepet kap a társadalmi felelősség.

Egy kertvárosi zöldséges vezetője lapunknak kiemelte, sokan járnak már saját szatyorral vásárolni, ez pedig a lehető legjobb megoldás. Ebből is kiemelkedő, ha biológiailag lebomló anyagból készült, többször használható textil zsákokkal indulunk vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!