ne csapd le!

2021.06.11. 12:36

Fogjuk be a szúnyogokat – erre kér a PTE

Ismét itt a szúnyogszezon. Az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem kutatói a lakosság bevonásával szúnyogmonitorozó programot indítottak el korábban.

Tóth V.

Ez most újra aktuális, mi több, a lakosság segítségét kérik az inváziós csípőszúnyogok – például az ázsiai tigris­szúnyog, japán bozótszúnyog vagy koreai szúnyog – feltérképezéséhez. Az inváziós szúnyogfajok ugyanis számos, az emberre és a háziállatokra egyaránt veszélyes kórokozót terjeszthetnek.

Mint arról a PTE tájékoztatta lapunkat, a témában további részletek a szunyogmonitor.hu weboldalon olvashatóak. Az adatbeküldéshez használt Mosquito Alert mobilapplikáció pedig letölthető. Ezen kívül e-mailben is lehet küldeni fotókat és adatokat, valamint postán feladott példányokat is várnak a kutatók.

A beküldő visszaigazolást is kap, hogy a szakértő véleménye alapján a példány melyik fajhoz tartozik. Az adatok további feldolgozásával a kutatók információt kapnak az inváziós fajok ökológiájáról és a kórokozók terjesztésében betöltött szerepéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!