Az élet íze

2021.06.04. 11:30

Gyümölcsök, zöldségek, palánták: érdemes bevásárolni a mohácsi piacon

Ugyan a piacon hétfőtől szombatig várják az érdeklődőket, a legnépszerűbb nap továbbra is a szerda, akkor kerekednek fel a legtöbben egy kis bevásárlásra. Sőt, sokan az éléskamrák feltöltése mellett egy kis beszélgetésre is találnak ilyenkor alkalmat, hiszen a hely az évtizedek alatt népszerű találkozóhellyé, vagy ahogy ma mondanánk, közösségi színtérré is vált. Mi is szétnéztünk szombaton.

Márkus Hanna (forrás: Mohácsi Újság.hu)

A város lakóinak apraja-nagyja rendre megfordul a piacon, s közülük sokaknak ez már rendszeres hétvégi programnak számít. A barátságos, majdhogynem családias légkör garantált, hiszen a vevők jó része legalább arcról ismeri egymást csakúgy, mint az árusok és a kuncsaftok. Így nem pusztán vásárlásra, hanem egy jó kis beszélgetésre is alkalmat kínál a piacozás.

Hát még az evésre! Nincs piac lángos nélkül. Olyannyira nincs, hogy a népszerű ételt kínáló üzlet előtt néha sor is kialakul. A sima lángos 380 forintba kerül, a többi ára pedig 430–710 forint között mozog. Azt, hogy megéri ennyit kiadni érte, a jóízűen falatozók sokasága igazolja.

Persze nem csak a helyben elfogyasztható dolgokért érdemes ellátogatni a piacra, hiszen megtalálhatók ott többek között házi készítésű füstölt áruk, sajtkészítmények, termelői mézek sokasága, virágárusok, illetve biogazdálkodók terményei is. Az őstermelők mellett a kiskerttulajdonosok árui közül is szemezgethetünk, vásárlásunkkal pedig a helyi és környékbeli termelőket is támogatjuk úgy, hogy tudni fogjuk, mi és honnan került az asztalunkra.

Az árusok között némi árkülönbség észlelhető néhány termék esetében, de nagyjából azonos árkategóriában mozogtak. A fejes saláta 150 és 250 forint közötti árban volt megvásárolható fajtától és nagyságától függően. A szezon nagy kedvence, a zöldhagyma és a retek csomója 200–250 forint volt. Az újkrumpli nagyságától függően 350 forinttól egészen 450 forintig volt kapható. Legtöbb helyen a spenót kilóját 800 forintért kínálták. Az újrépa és az új gyökérzöldség csomója 200–250 forintba került. A paradicsom kilóját 550, míg a fehér paprikáét 870 forintért kínálták. A spárgatök 280 forint/kg, a kelkáposzta 350, a karfiol 490, a cukkini pedig 450 forintba került.

Emellett palánták sokasága közül is válogathattak a kertészkedni vágyók. A baromfitartók párhetes kiskacsák, csibék, libák, illetve pulykák közül választhattak. Gyümölcsökből is bőséges volt a választék, a májusi cseresznye kilója 1200, az almáké 250–500 forint volt. A szezon sikergyümölcsének, az epernek kilójáért 1600 és 2000 forintot kértek. A piac fénypontját ez utóbbi jelentette, ugyanis a szemet gyönyörködtető gyümölcs és annak semmihez sem hasonlítható illata mágnesként vonzotta a vásárlókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!