Gratulálunk!

2021.06.07. 11:02

Pécsi iskolások nyerték meg az idei Szellemi Diákolimpiát

Mindössze néhány sportágban kerültek megrendezésre Diákolimpia® versenyek a 2020/2021. tanévben, a pandémia miatt ugyanis a Magyar Diáksport Szövetség kénytelen volt a versenysorozatot idén is félbeszakítani. A Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia® felmenő versenyeit a tanév során online formában sikerült megrendezni, és a platform jól vizsgázott, így az országos döntő is ebben a formában valósult meg.

bama.hu (forrás: Magyar Diáksport Szövetség)

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

A június 5-i versenyen mind a III-IV., mind az V-VI. korcsoportba tartozó csapatok összemérték felkészültségüket a „Magyarország diákolimpiai bajnoka” címért.

A Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Olimpiai Akadémia által rendezett országos megmérettetésen mindkét korcsoportból az a 12 csapat vehetett részt, akik az internetes fordulókon a legtöbb pontszámot gyűjtötték, azonban a részvételt a középiskolai korosztályból 6 csapat vállalta. A 4-4 fős csapatok az országos döntőben élő feleletválasztós kvízekben tudták felmérni tudásokat.

A kérdések idén is az olimpiai versenyeken elért magyar és nemzetközi vonatkozású eredményekre vonatkoztak.

A verseny végeredménye:

III-IV. korcsoportban:

1. Pécsi Bártfa Utcai Általános Iskola, Pécs – Felkészítő: Földvári Zoltán

2. Őriszentpéteri Általános Iskola, Őriszentpéter – Felkészítő: Szépné László Valéria, Sebők Csaba

3. Szent Márton Katolikus Gimnázium és Általános Iskola, Szikszó – Felkészítő: Dienes Zoltán

4. Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Répcelak – Felkészítő: Szabó Róbert

5. Hesz Mihály Általános Iskola, Nógrád – Felkészítő: Makkai Máté, Tömösvári Sándor

6. Kőrösi Csoma Sándor – Péterfy Sándor Általános Iskola Péterfy Sándor Tagintézménye, Nagykanizsa – Felkészítő: Sneff Ferenc

7. Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium, Dombóvár – Felkészítő: Kovács Viktória, Dr. Szenyéri Zoltán

8. Körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola, Körmend – Felkészítő: Kiskós Kitti

9. Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Ádám Jenő Tagiskolája, Kazincbarcika – Felkészítő: Máthé László, Máthéné Szobota Ágnes

10. Nyékládházi Kossuth Lajos Általános Iskola, Nyékládháza – Felkészítő: Herman István

11. Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola, Hódmezővásárhely – Felkészítő: Szöginé Kotormán Zsuzsanna, Béres Csaba

12. Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola 'B' csapat, Miskolc – Felkészítő: Vismeg István

A Diákolimpia ® versenyek fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, védnökei közt pedig megtalálható többek között dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár is.

A Diákolimpia ® versenysorozatról általában

A Diákolimpia ® a diáksport egyetlen országos tanulmányi és tehetséggondozó versenye Magyarországon, amelyet 15-20 sportágban az MDSZ, 30-40 sportágban pedig országos sportági szakszövetségek és sportági szövetségek bonyolítanak le. A teljes évad megrendezése esetén a versenysorozat keretében a több mint 300 ezer nevező közül 18 ezren jutnak el az országos döntőkig. A Diákolimpia ® fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a versenysorozatot az MDSZ az oktatásért felelős miniszterrel közösen hirdeti meg. A Diákolimpia ® országos döntőinek érmesei 10 felvételi többletponthoz jutnak a felsőoktatási felvételik során, ahol a felvételi időpontját megelőző 8 év erre jogosító eredményei érvényesíthetők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!