Közgyűlés

2021.06.15. 10:07

Teljes káosz: Nyőgéri lemondott, majd újraválasztották, Bognár Szilviát leváltották

Totális a belső válság a pécsi közgyűlésben a veszélyhelyzet után. Úgy tűnik, a koalíció is komoly szakadás elé néz. A Péterffy Attila, Pécs polgármestere által kinevezett MSZP-s Nyőgéri Lajos az ülés elején bejelentette az alpolgármesteri posztról való lemondását, majd Kunszt Márta a DK részéről Zag Gábort javasolta a szintén DK-s Bognár Szilvia helyére az alpolgármesteri posztra. Mindeközben Péterffy Attila megtartaná az MSZP-s Nyőgéri Lajost. Végül két alpolgármestert meg is választott a baloldal, Bognárt pedig leváltották saját koalíciós társai.

Bóka Máté

Bognár Szilvia DK-s alpolgármester egyébként azzal vívta ki a városvezetés és a DK-frakció ellenszenvét, hogy néhányszor kiállt véleménye mellett, és ennek óvatosan ugyan, de hangot is adott.

Úgy tudjuk, hogy a Momentum frakció három tagja is inkább a DK-s alpolgármester mellett áll, a Zag Gábor kinevezésére vonatkozó indítvány napirendre vételét sem támogatták.

Tévén igen, neten nem

A botrányos ülést egyébként online nem lehetett követni, mindössze – állítólag – televízión, ugyanakkor a médiafogyasztási szokásokat ismerve, ma már internetet használ a többség. Elképzelhető, hogy egy újabb biztos kinevezésével az informatikai problémák is elhárulhatnának.

10:24 - Hátba szúrhatták saját párttársukat

A DK-s alpolgármestert villámcsapásként érhette az, hogy a DK-s frakciótársai gyakorlatilag szinte minden előjel nélkül döntöttek a visszahívásáról.

Azért csak „szinte”, mert az utóbbi időszakban kevés jele volt annak, hogy ilyen súlyos lépésre készülnek a háta mögött. Mint ismert, korábban például nem értett egyet azzal, hogy a Zsolnay-negyed élére egy autólízingeléssel foglalkozó vezető kerüljön, akinek a kultúrához korábban nem sok köze volt.

A vele kapcsolatos polgármesteri előterjesztésben az áll, hogy megingott a bizalom a DK frakción belül és ezt még közölték is Péterffy Attilával.

Úgy tudjuk, hogy Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára a héten – egyes hírek szerint kedden – kampányolt volna Pécsen, a botrány miatt azonban nem vállalta a pécsi szereplését. Elképzelhető, hogy a baloldali pozícióharcnak a keddi botránnyal még nem lesz vége, miután a fővárosban nem mindenki ért egyet a pécsi káosszal.

11:03 - A Momentum az MSZP-s Nyőgérit még képviselőségéről is lemondatná

Péterffy Attila polgármester öt perc szünetet rendelt el az alpolgármesteri előterjesztések előtt, ekkor osztott ki egy dokumentumot minden képviselőnek a momentumos Pokorádi Gábor, amely Nyőgéri Lajos – a reggel lemondott alpolgármester, de délelőtt 11 órakor már az újabb kinevezésére váró alpolgármesterjelölt – személyéről szól.

Ebben azt írják, hogy „sunyi módon” hallgatott arról, hogy bíróság által eltiltották cégvezetéstől, amikor már képviselő volt. A törvény értelmében szerintük méltatlanná vált nemcsak az alpolgármesteri posztjához, hanem a közgyűlésnek „egyenesen meg kell szüntetnie a képviselői megbízatását”.

Mindeközben Péterffy Attila egyenesen főállásban szeretné látni Nyőgéri Lajost.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető azt mondta az előterjesztésről, hogy bár mindig azt mondja a baloldal, hogy milyen nehéz helyzetben van a város pénzügyileg, de közben valamilyen jó barátot, általában MSZP-s kötődésű személyt, neveznek ki valamilyen posztra.

Az egymást fúró és hátba támadó baloldali képviselők totális hallgatással reagáltak a fideszes frakcióvezető szavára.

11:38 – Nem erre kaptak mandátumot a választóktól – üzente a momentumos

Barkóczi Csaba (Fidesz) képviselő szerint nem történik más, mint a Magyar Szocialista Párt előrenyomulása gátlástalanul, más baloldaliakat kiszorítanak a városvezetésből.

Topán László momentumos képviselő azt mondta, hogy az előterjesztés alján június 11-e szerepel, ők viszont a pécsiekkel együtt csak reggel értesültek Nyőgéri lemondásáról, miközben 2019 októberében arra kaptak felhatalmazást, hogy közösen irányítsák a várost a többi frakcióval együtt.

Mindeközben csak 14-en szavazták meg azt az SZMSZ módosítást, ami lehetővé teszi azt, hogy három alpolgármester legyen Pécsen, ezzel előkészítették a talajt Nyőgéri Lajos újra kinevezéséhez és Zag Gábor kinevezéséhez Ruzsa Csaba alpolgármester mellé. (A jobboldali városatyák mellett – úgy tudjuk, hogy – négy baloldali képviselő – a három momentumos és a még regnáló DK-s alpolgármester – nem szavazta meg a rendelet módosítását.)

12:20 Felolvassa saját előterjesztését

Bognár Szilvia DK-s alpolgármester visszahívása kapcsán Péterffy Attila polgármester – szokás szerint – felolvasta az előterjesztését, amelyben bizalomvesztést emleget, és egyben jelezte, az ügyben titkos szavazáson döntenek.

Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője azt kérdezte, hogy mi a szakmai és morális indok, amiért lemondatják, mert nem tudnak olyan botrányról kulturális területen, amely érintené és eddig tudomásuk szerint nem volt kifogásuk vele szemben.

Semmi közünk hozzá

Barkóczi Csaba fideszes képviselő szerint valójában Péterffy Attilának van konfliktusa Bognár Szilviával, kérdés, hogy valóban árulónak nevezte-e Péterffy Bognár Szilviát, ahogy ez a baloldali sajtóban megjelent.

Péterffy erre azt mondta, hogy „ez nem tartozik Önökre, még akkor sem, ha ötször fog reklamálni”.

Barkóczi erre azt válaszolta, hogy ő a munkakapcsolatról érdeklődött, amihez igenes köze van a pécsieknek.

Erre Péterffy újra elismételte, hogy semmi köze ahhoz, hogy a frakciószövetségen mit mondanak egymásnak és ezt meg is írhatja a Bama.hu.

- Legegyszerűbb megsértődni, de inkább értékelhető magyarázatot kellene adni arra, hogy miért kell lemondania Bognár Szilviának – reagált Barkóczi.

Visszamászik az MSZP a hátukon

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint „a választáson nem arra kaptak bizalmat a baloldaliak, hogy az Önök hátán visszamásszon a hatalomba az MSZP Pécsen. Látható, hogy mi történik azokkal, akik ennek ellenállnak”.

- Kár, hogy titkos szavazás lesz, mert jó lett volna látni, hogy miként vélekednek az egyes képviselők – tette hozzá..

Az LMP-s képviselő, Kóbor József felszólította a baloldalt, hogy „szedjék össze magukat a város érdekében”.

Momentum is várja a választ

Sajgó György, a Momentum frakcióvezetője szerint az lenne a minimum, hogy egy-két szóban megindokolják a koalíciós partnereknek, hogy miért kellene leváltani Bognárt. Pokorádi Gábor, a párt képviselője szerint kiváló munkát végzett Bognár Szilvia, ezért nem is támogatja a leváltását. A szintén momentumos Topán László arra utalt, hogy új politikai kultúrát teremtett meg Bognár Szilvia, amiért harcoltak, és ez a harc most vereséget szenvedett.

Teljes hallgatás, vajon mitől félnek?

Csak Péterffy reagál a felvetésekre, a Momentumon kívül a baloldali képviselők hallgatnak, inkább csak vissza-vissza szólnak, de csak mikrofonon kívül mernek megszólalni a kérdésben.

Méltósággal várja az ítéletet

Bognár Szilvia, DK-s alpolgármester a szavazás előtt azt mondta, hogy köszönetet szeretne mondani mindenkinek, akivel együtt dolgozhatott, a cégeknek, a képviselőknek, önkormányzati dolgozóknak. Hozzátette, igyekezett azt a politikai kultúrát megvalósítani, amelyben minden pécsit szolgálhat, azokat is, akik nem erre a koalícióra szavaztak. Méltósággal várja az ítéletet, és ha leváltják, akkor a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a képviselői munkájára.

12:52 Leváltották Bognár Szilviát

Nem volt nagy meglepetés abban, hogy a baloldali képviselők többsége végül a titkos szavazáson 14 igennel megszavazta saját képviselőtársuk visszahívását.

Bognár Szilvia nem ült be a DK-sok közé, miután távozott a pulpitusról, hanem a Momentum frakció mellett keresett és talált magának helyet.

Immár Nyőgéri Lajos és Zag Gábor alpolgármesteri megválasztásáról tárgyalnak.

14:05 Havi egymillió volt a tét

A titkos szavazáson vélhetően a most éppen külön utat járó Momentum frakció és a leváltott DK-s Bognár Szilvián kívül a baloldal támogatta Zag Gábor és Nyőgéri Lajos kinevezését, valamint azt is, hogy a két alpolgármester fejenként havi 900 ezer forintot és több mint 100 ezer forint költségtérítést kapjon.

14:24 Méltatlan lenne?

A Pokorádi által kiosztott dokumentum alapján az ÖPE-KDNP frakcióvezetője is azt feszegette, hogy Nyőgéri Lajos méltatlan lehet a képviselőségére, mivel a törvény szerint közölnie kellett volna azt a közgyűléssel már 2019-ben, hogy eltiltották a cégvezetéstől.

A politikus ellen egyébként méltatlansági eljárást városházi képviselő, vagy bizottság is kezdeményezhet a polgármesternél, és nem kizárt, hogy ez meg is történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!