Megmenekült

2021.07.20. 11:30

A belgiumi lakos a közösségi oldalon vette észre a bajba jutott baranyai fiú történetét

Nagy nyári utazásra készült Patrik, akkor még nem gondolta, hogy az időjárás viszontagságai miatt milyen vészhelyzetbe kerül. Múlt héten nagy örömmel pakolta össze ruháit és indult Belgiumba a nagybácsijához, ahol második unokatestvérével találkozott volna. A terv az volt, megnézik Belgiumot, Franciaországot, Spanyolországot.

Zs. J.

Forrás: Füsz Tibor Facebook oldala

Amint arról a bama.hu elsőként beszámolt, egy hosszúhetényi fiú került bajba a múlt héten Belgiumban. Az alábbiakban a szereplőket szólítottuk meg.

– Szerda este csörgött a telefonom. Nevelt fiam hívott, hogy milyen vészhelyzet van Belgiumban. A nagy esőzés miatt a házba betört a víz, fokozatosan emelkedik. A nagybácsi segítségért ment, ő egyedül van a lakásban, fél – emlékezett vissza a vészjósló eseményekre a hosszúhetényi Füsz Tibor. – Mi Horvátországban voltunk, akkor érkeztünk meg. Úgy volt, pár napig a tengerparton maradunk, de hallottuk, láttuk a képeket, nem volt kérdés: autóba ültünk és Belgiumba indultunk.

Közben próbálták elérni a belga nagykövetséget, a magyar külügyminisztériumot, de nem jártak sikerrel. Végső elkeseredésükben a Facebook-oldalon kértek segítséget. Patrikkal telefonon tartották a kapcsolatot. Közölte: a víz fokozatosan emelkedik, minden úszik a lakásban. Úgy döntött, elhagyja a házat és a közeli épület tetejére menekül. Itt a telefonkapcsolat megszakadt, mivel a mobil lemerült. Még egy üzenet érkezett, amolyan búcsúlevél.

A közösségi oldal bejegyzése önálló életre kelt. Több száz megosztás során egy Belgiumban dolgozó székely férfi is felfigyelt rá, aki később kimentette Patrikot.

– Hét éve dolgozom Belgiumban. Gyergyószentmiklósi vagyok. Hétéves voltam, mikor szüleimmel átjöttünk Magyarországra, Szegedre – mondta Madaras Miklós. – Munka végett utaztam Belgiumba. Egy vágóhídon dolgoztam kezdetben, de az csődbe ment, majd fűrésztelepen helyezkedtem el. A közösségi oldalon figyeltem fel a bejegyzésre, a segélyhívásra. Nem volt kérdés, segítek.

A fiatalemberért sokan szorítottak

A teherautóba vízálló öltözéket, mentőkötelet pakolt, közben felvette a kapcsolat Patrik belgiumi rokonaival és felhívta barátját, Váry Árpádot (szegedi), hogy elkérje a gumicsónakját. Mikor ő meghallotta mire készül, csatlakozott.

– Nyolcvan kilométert autóztunk, mire megérkeztünk Fléronba. A víz mindent elöntött, amíg lehetett, addig mentünk a járművünkkel, majd Árpival kiszálltunk és elindultunk a ház felé, ahol Patrik volt – mondta Madaras Miklós.

Nagy volt a sodrás, de lassan, vigyázva haladtak előre. Elérték a házat, ahol Patrik volt. Madaras Miklós a hátára vette, úgy vitte az autóig. A székely megmentő örül, hogy minden jóra fordult, és a fiú már otthon van a szeretteinél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!