petíció

2021.07.28. 07:00

Egyre csak gyűlnek a tiltakozó aláírások az LMBTQ-felvonulás ellen

A fővárosi rendezvényen külön kamionnal vonultak és már készülnek a szeptemberi pécsi LMBTQ-felvonulásra a szervezők, akik „jogi megfigyelőkkel” készülnek. Mindeközben már 11 ezren írták alá azt a petíciót, amellyel az eseményt szeretnék megakadályozni.

Bóka Máté

20210724 Budapest Pride 2021 fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet

Fotó: Teknős Miklós

A „Nemet mondok a Pécs Pride-ra, hogy ne lehessen Pécsett provokatív LMBTQ felvonulást tartani!” címmel elindított internetes petíciót kedden már 11.025-en aláírták. Többen pedig megjegyzést is fűztek a szignójuk mellé, például azt, hogy „ezt az életérzést az érintettek tartsák meg otthon a négy fal között. Ez az ő dolguk, az ő érzelmi világuk.” Mások provokatívnak, felháborítónak nevezték, de egyesek keményebben fogalmaztak.

Mindenesetre a pécsi LMBTQ-felvonulást, a helyi Pride-ot továbbra is szervezik és szeptember közepén meg is akarják tartani a belvárosban.

Mindezt a Budapest Pride-on saját kamionnal felvonuló pécsi szervezők meg is erősítették, amit az „egyhetes emberjogi fesztivál” zárásaként aposztrofálnak.

Hegedüs Martin Alex főszervező úgy nyilatkozott egy netes interjúban, hogy egyébként számukra Pécs élhető város, a legkisebb kávézótól a legnagyobb diszkóig kifejezték a támogatásukat nekik. Arra a kérdésre, hogy számolnak-e azzal, hogy velük szemben gyűlölet-bűncselekményt követnek el, azt válaszolta, hogy a rendőrség és az önkormányzat nagyon készségesen áll hozzájuk, és az ellentüntetők elfogytak más felvonulások mellől is.

Megjegyezte azt is, hogy „a jogi megfigyelőik” is készülnek, ők is ott lesznek a pécsi felvonuláson.

Mint ismert, a hasonlóan magukat „jogi megfigyelőknek” nevező aktivisták jelentései miatt döntött úgy az UEFA, hogy százezer euróra megbünteti a Magyar Labdarúgó Szövetséget, és három mérkőzésre bezárja a Puskás Arénát. Egy nemzetközi „civil” szervezet ugyanis olyan besúgókat küldött a Labdarúgó Európa-bajnokság alatt is a lelátókra, akik azt figyelték meg, hogy milyen kijelentések hangoztak el a meccsek alatt. Ezeket elvileg titokban rögzítették, majd pedig a nemzetközi labdarúgó-szövetségnek továbbították a felvételeket.

Ugyanakkor arról nem érkezett híradás, hogy a németek elleni mérkőzésen a magyar Himnusz alatt szivárványos zászlóval beszaladó „szurkoló” miatt milyen kemény büntetést, akár stadionbezárást róttak volna ki a németekre, vagy az angol szövetség milyen súlyos büntetést kapott azért, mert az Eb-döntő után a jelentős kisebbségben lévő olasz drukkereket verhettek meg az angolok.

Állítólag a pécsi városházán lelkesek

Korábban arról is beszélt a főszervező, hogy az egyik pécsi alpolgármesterrel már tárgyaltak, valamint nemrég lelkesen felhívták őket az önkormányzattól az egyik városházi csoport dolgozói, hogy „nagyon üdvözlik a fesztiváljukat”, és megkérdezték tőlük, hogy miben tudnak közreműködni. Egyébként a szeptember 18-ra tervezett pécsi parádéjuk előtt úgynevezett „családi napot” is tartottak az LMBTQ-t propagáló szervezetek a városban. A terv az volt, hogy az érzékenyítésbe a gyerekeket is bevonják, akik meséket hallgathatnak és feladatokat oldhatnak meg a témában. A nyár közepére meghirdetett esemény programja között LMBTQ+-kvíz is szerepelt, valamint szabadulószobás játékra hívták az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!