megtévesztés

2021.07.21. 07:00

Hamis ötezresekkel fizettek Pécsett, kirendelt bankjegyszakértő vizsgálja meg a pénzt

Információink szerint több hamis ötezer forintos kerülhetett forgalomba Pécsen.

Zs. J.

20191227 Székesfehérvár Illusztráció Bankjegyek, készpénz, bankjegy csere program, új év Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: Fehér Gábor

A hamis pénzre egy véletlen során figyelt fel az egyik pécsi belvárosi üzlet tulajdonosa, aki a rendőrségen feljelentést tett. Mint megtudtuk, egy reklámújságban látott egy bankjegyvizsgáló készüléket a tulajdonos, aki úgy döntött, rendel egyet belőle. Amint a gép megérkezett, átnézte a kaszában lévő bankjegyeket. A vizsgálat megdöbbentette: két ötezres hamis volt. Rögtön bejelentést tette a rendőrségen.

Úgy tudjuk, a hamis bankjegyek megtévesztően hasonlítottak a valódira. A papírja a tapintás szerint ugyanolyannak tűnt, illetve több biztonsági elem is szerepelt benne, vízjel, vakjel. Egy pontban eltért, egy milliméterrel volt kisebb a valódinál.

– Az üggyel kapcsolatban szakértő kirendelése mellett pénzhamisítás miatt nyomoz a Pécsi Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen – közölte megkeresésünkre a rendőrség, akik arra a kérdésünkre, hogy mennyi esetről tudnak, nem adtak választ. Mi úgy tudjuk, Pécs külső részeiben is fizettek hamis ötezressel.

Egyes szakértők szerint azért választják a pénzhamisítók a kisebb értékű papírpénzt, mivel kisebb a lebukás esélye. Az egyik üzlet tulajdonosa is elmondta, hogy ha árut rendel vagy a bolt számláit rendezi a postán, banknál, ott 20, illetve 10 ezresekkel fizet. A pénzt itt át is nézik, így hamar kiderülne, ha hamis.

– A nyomozás során a hamisgyanús bankjegyet lefoglaljuk. Amennyiben az adott bankjegyről az eljárás során a kirendelt bankjegyszakértő megállapítja, hogy az hamis, akkor az érintett személy anyagi ellentételezésben nem részesül. Ha a bankjegyről a szakértő azt állapítja meg, hogy az valódi, akkor a Magyar Nemzeti Bank a bankjegyet bevonja, majd megküld egy eredeti, azonos címletű bankjegyet – közölte a rendőrség. Zs. J.

Biztonsági elemekben a védelem

Érdemes figyelmet fordítani arra, hogy minden papírpénzt biztonsági elemekkel lát el a Magyar Nemzeti Bank. Az ötezer forintoson is számos ilyen szerepel, például ho­logramfólia, színváltó nyomat, metszetmély nyomtatás, biztonsági szál, illeszkedőjel, vízjel, vakjel. Vannak olyan biztonsági elemek, amiket tapintással, a bankjegy mozgatásával érzékelünk, vagy fény felé tartva jelennek meg. A forintbankjegyek biztonsági elemeiről részleteket a Magyar Nemzeti Bank oldalán, a mnb.hu-n találnak olvasóink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!