Mikrohitel Program

2021.07.16. 07:00

Kedvező hitelekhez juthatnak a baranyai kisvállalkozások

A Baranya Megyei Vállalkozói Központ (BMVK) egyik meghatározó tevékenysége már 27 éve a mikrohitel folyósítása. Mostantól a baranyai kis- és középvállalkozások az eddigieknél is kedvezőbb feltételek mellett élhetnek a lehetőséggel, ezzel is segítve a járvány után a gazdaság újraindítását, tájékoztatta lapunkat Pohl Marietta, a BMVK ügyvezető igazgatója – írja a Pécsi Újság.hu.

Máté Balázs (forrás: Pécsi Újság.hu)

Fotó: D. É.

A vállalkozó központ a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal együttműködve az Országos Mikrohitel Alapból nyújt visszatérítendő támogatásokat a régió mikrovállalkozásainak beruházási (többek között ingatlanvásárlás, -felújítás, eszköz vagy gép beszerzése), valamint forgóeszköz-beszerzési (például áru, alapanyag, illetve bérleti díj, bér és járulékok finanszírozása) céljainak megvalósításához.

A már elérhető, átalakított és kibővített konstrukció legfőbb újdonsága, hogy a beruházási és forgóeszköz-beszerzési támogatás mellett megjelent a szabad felhasználású Mikrohitel is. Utóbbi kettő esetén a felvehető kölcsönösszeg felső határa projektenként 15 millió forintra emelkedett, míg a futam­idő is maximum 15 évre növekedett (forgóeszközhitel esetén 3 év).

A növekvő infláció, illetve banki kamatkondíciók ismeretében örömteli hír, hogy a Mikrohitel kamata nem emelkedett, azaz évi 3,9% maradt, mely a teljes futamidő alatt fix, ráadásul árfolyamkockázat nélkül, mivel a hitel forintalapú. További pozitívum, hogy július 15-től egy további nagyon kedvező változás állt be a konstrukcióban: egy projektre már maximum 15 millió forint folyósítható, de egyszerre akár 45 millió forintnyi mikrohitele is lehet az adott vállalkozásnak a szerződések számától függetlenül, melyből maximum 15 millió forintnyi lehet szabad felhasználású.

– Nagyon fontos kiemelni, hogy jelenleg ez az egyetlen olyan támogatott visszatérítendő forrás, melyet akár teljes egészében ingatlan(ok) vásárlására lehet fordítani – húzta alá Pohl Marietta.

Hozzátette, a kölcsön folyósítását követően a fix kamaton kívül semmilyen járulékos költséggel nem kell számolniuk az igénybe vevő vállalkozásoknak. Nincs előtörlesztési díj, végtörlesztési díj, vagy bármilyen a kereskedelmi banki hiteleknél előforduló egyéb költség. A konstrukció részletes leírása, a benyújtandó dokumentumok listája és a lebonyolítás menetének ismertetése megtalálható a Vállalkozói Központ honlapján, a www.bmvk.hu címen.

– Miben rejlik a Mikrohitel Program népszerűsége?

- A programnak az egyik legfontosabb tulajdonsága és a visszajelzések alapján egyben a vonzereje is, hogy más támogatásoktól vagy banki konstrukcióktól eltérően mind az igénylés folyamata, mind az elszámolás menete valóban egyszerű és vállalkozóbarát, illetve nem utolsósorban kiszámítható. A konstrukció alapfilozófiája, hogy minél egyszerűbb lépéseken keresztül vezesse a vállalkozókat a hitel igénylése során, ezenfelül pedig kollégáink a hitel teljes futamideje alatt ingyenes tanácsadás keretében állnak ügyfeleink rendelkezésére. Ez az egyablakos, kis léptékű és emberközpontú ügyintézés az, ami mostanra sajnos kiveszni látszik a finanszírozói szférából, pedig hatalmas kereslet van arra, hogy banki szempontból hitelképtelen, de piac- és életképes mikrovállalkozások megfelelő támogatásokhoz jussanak.

– Milyen vállalkozások vehetik igénybe a mikrohitelt?

– Azok a magyarországi székhellyel rendelkező működő vagy induló, nem mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók vehetik igénybe, amelyek életképes üzleti tervvel rendelkeznek, alkalmazotti létszámuk maximum 9 fő és éves nettó árbevételük és/vagy mérlegfőösszegük legfeljebb 2 millió euró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!