videó

2021.07.28. 19:57

Kérdőre vonták a polgármestert az aggódó pécsiek

Többek is a pécsi lakhatási problémák miatt döntöttek úgy, hogy elmennek Péterffy Attila szerdai fogadónapjára. Pécs polgármesterét végre arról is megkérdezhették szemtől szemben, hogy mi szükség volt leváltani Bognár Szilviát.

Vizvári Soma

Körülbelül húszan várták szerdán reggel kilenc órakor a Pécsi Meszesi Általános iskola aulájában, hogy feltehessék kérdéseiket Péterffy Attilának. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Pécs polgármestere július 28-ára hirdette meg fogadónapját. A program szerint a pécsi polgárok egyesével, délután kettőig kérdezhették a városvezetőt.

Varga István, a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese lapunknak elmondta: azért jött el, mert sokan tévhitben vannak azzal kapcsolatban, hogy a nemzetiségi önkormányzatnak van beleszólása a lakásügyekkel foglalkozó bizottság döntéseibe. – Szeretném, hogy ha polgármester úr tisztán és érthetően elmondaná a pécsi lakosságnak, hogy a megválasztott roma nemzetiségi képviselőknek ehhez nincsen sajnos jogosítványuk. Nem tudunk delegálni a bizottságba roma szakértőket – mondta, hozzátéve: pedig szeretnének.

Varga István azt is problémaként említette meg, hogy sokak bizonytalanok a lakhatásukkal kapcsolatban. – Amíg Bognár Szilvia felelt ezért a kérdésért, addig jobb volt a helyzet, vele lehetett beszélni, ő mindig meghallgatott minket, de mióta leváltották, nem tudjuk, kihez forduljunk – panaszolta el a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese.

Utóbbi problémát Radics József, a Pécsi Romák Online TV-jének riportere is jelezte élő adásban Péterffy Attilának, aki azt válaszolta: Bognár Szilviának azért kellett távoznia posztjáról, mert saját frakciója (DK) megvonta tőle a támogatást, és a polgármestert arra kérték, hogy kezdeményezze az alelnök kinevezésének visszavonását.

Demokratikusabb működést szeretnének a civilek

A kertvárosi Mosolymanó Egyesület képviselője szerint hosszútávú játszótér-koncepció kialakítására van szüksége Pécsnek, amelyben a városnak és a helyi vállalkozásoknak is részt kellene vennie – ezzel kapcsolatban akar egyeztetni a polgármesterrel. Másik témaként ő is a pécsi lakhatási problémákat jelölte meg. Lapunknak nyilatkozva rossznak értékelte a pécsi szociális bérlakások helyzetét. Aláhúzta: demokratikusabb működést szeretnének ezzel kapcsolatban, valamint azt, hogy újraindítsák a szociálpolitikai kerekasztalt, és az érintettekkel együtt kibővítenék olyan érdekvédelmi civil szervezetekkel, amelyek véleménye mérvadó a lakásgazdálkodási témákban. Aláhúzta: nincs értelme felülről, hatalomból intézni az ügyet az érintettek és a szakértők kihagyásával, ehelyett együttműködésre van szükség.

Jegyzetünk a témában:

https://www.bama.hu/helyi-ertek/velem-en/szembetalaljak-magukat-a-nepakarat-valodi-fogalmaval-3975623/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!