Gazos a helyzet

2021.08.06. 20:00

Felveri a gaz a pécsi belvárosi utcákat, zöldülnek a járdák is

Pécs városa is indult a Virágos Magyarország versenyen – kérdés, hogy vajon a pályázaton való eredményesebb szereplés érdekében burjánzik-e az apró zöld növényzet a városban?

Mohay Réka

Fotó: M. R.

A jelenleg hatályban lévő kormányrendeletek alapján az ingatlan előtti járdaszakasz gondozása az ingatlantulajdonosok kötelessége. Sajnos ennek elmulasztására is találunk bőven példát, nem egy belvárosi utcában a kocsiúton kell kerülgetni a járdán éktelenkedő gödröket és a bennük burjánzó növényvilágot.

Az azonban kiváltképp lehangoló, hogy egy olyan központi kulturális helyszínen, mint a Színház téren, a macskakövek közti résekben, sőt néhol még a lépcsőkön is felüti a fejét a gaz. Lombos növény növekszik még a kedvelt lakatfalból is. Nem kíméli a gyom a Flórián tér parkolóját vagy a Ferencesek utcájának alját sem. A Majorossy utcában a körzeti televízió volt épületének falából lombos fügefa növekszik, de az út mentét is gyomok övezik. A Papnövelde utcában elszomorítóak az állapotok: dús vadnövényzet nő a járdaszegélyek mentén, még a börtön épülete előtt is, de nehezen találni olyan utcát, melyet megkímélne a burjánzás.

Megkerestük a Biokom Nkft.-t a közterületek gondozását és gyomtalanítását illetően. Megtudtuk, a kapacitás- és költségkeretek is szerepet játszanak, illetve a kiemelt, forgalmasabb területeket gyakrabban tisztítják, a gyomosodást folyamatosan figyelik.

Fotó: M. R.

Látható, hogy a főutcán sűrűbben folynak munkálatok, a Színház teret leszámítva a Király utca jó állapotban van, azonban úgy tűnik, szükséges lenne a kevésbé frekventált utcák sűrűbb gyomtalanítása is, ezek a területek ugyanis láthatóan el vannak hanyagolva. A magánházak, intézmények előtti problémás területeket illetően pedig az érintett tulajdonosok feladata lenne a tisztán tartás, úgy látszik, ez is komolyabb szervezettséget igényelne a jövőben.

A gyomok nemcsak elhanyagolt látványt kölcsönöznek, de botlásveszélyt is okozhatnak és az érintett területek károsodásához is vezethetnek.

Visszatérő probléma a gyomok ittléte

A vázolt helyzet sajnos nem egyedi eset, és nem is új keletű. Olvasóink rendszeresen írnak panaszos leveleket az elhanyagolt, gyomoktól benőtt pécsi területek kapcsán.

A napokban számoltunk be a kertvárosi, gyermekek számára kialakított betonos dühöngők szomorú állapotáról is. Ezek bizonyára kisebb prioritást élvező területeknek számítanak, melyek felújítása túlságosan nagy ráfordítást igényelne, a belváros és környéke azonban számos intézménynek és azok látogatóinak is otthont ad.

Pár napja egyik olvasónk jelezte levelében, hogy a pécsi köztemetőben is sűrű, magas gaz csúfítja a helyszínt. Ahol pedig éppen le lett kaszálva a növényzet, ott is a sírokon hagyták a kaszálékot. Júliusban lapunk is beszámolt arról, hogy a nagy vihar után majd’ egy hét alatt sem sikerült rendbe tenni a temetőt. Ez pedig már csak kegyeleti okokból is több odafigyelést érdemelne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!