Még lehet pályázni!

2021.08.10. 18:21

Jó alternatíva lehet a diákoknak a kollégium

Az újdonsült egyetemistákra számos elintézendő ügy vár a felvételt követően, az egyik legsürgetőbb a lakhatás kérdése.

T. V.

Laufer László

Fotó: Laufer László

Több mint két és fél hét telt el azóta, amióta kihirdették a felsőoktatási intézmények bekerülési ponthatárait. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, közel ötezer-ötszáz új hallgató kezdi meg felsőfokú tanulmányait szeptemberben a Pécsi Tudományegyetemen.

Azon egyetemisták, akik nem helyiek két lehetőség közül tudnak választani: az albérlet vagy a kollégium. A lakhatás jó alternatívája lehet az utóbbi is, a PTE számos jól felszerelt intézményeiben tudnak szállást biztosítani a hallgatóknak.

Már megjelent a kollégiumi pályázati felhívás, melyre jelentkezésüket a diákoknak elektronikusan, a Neptun tanulmányi rendszeren keresztül kell elindítaniuk. S érdemes nem kivárni a jelentkezéssel, mert a szociális részpontszámhoz számos dokumentum beszerzése szükséges, ez időbe telhet. Miután a diákok az elektronikus felületet kitöltötték (augusztus 16. 12 óráig) augusztus 17-én 16 óráig kell eljuttatni az aláírt pályázati űrlapot és mellékleteit a Hallgatói Önkormányzathoz.

Az önkormányzati és szakkollégiumi jogcímeken való jelentkezést külön eljárásban bírálják el, azonban a hallgatóknak e jogcímek esetén is szükséges kérelmüket a Neptun felületén és papíralapon benyújtani. A késve leadott vagy formailag nem megfelelő pályázatokat elutasítják. A pályázatok elbírálása többek között az alábbi szempontok figyelembevételével történik: szociális helyzet, tanulmányi eredmények, közösségi munka.

Alacsony árak

Az egyetem honlapján elérhető információk szerint egy ösztöndíjas hallgató akár havi kevesebb mint 10 ezer forint­ért is kollégiumi szállást találhat, de az önköltséges képzésben részt vevők számára is 12 ezer forinttól indulnak a férőhelyek. S mint azt a Hallgatói Önkormányzat ajánlja, a jelentkezéskor érdemes minden kollégiumot megjelölni, mert így ha az egyik kollégiumba nem fér be a diák az által meghatározott sorrendben keresnek számára másikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!