Elindult a Bőköz Fesztivál

2021.08.27. 20:00

Kásler Miklós: az Ormánság hagyományokban rendkívül gazdag

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg a hatodik Bőköz Fesztivált Kémes és Szaporca határában pénteken délután.

Vizvári Soma

Fotó: Laufer László

– Az Ormánság hagyományokban rendkívül gazdag, jelentősek a tradíciói, és ezek a tradíciók, úgy tűnik, hogy ismét élni kezdenek – mondta a tárcavezető. Kásler Miklós kifejtette: „Jár a testnek a pihenés a munka után, és jár a léleknek a megnyugvás azokon az ünnepi alkalmakon, amikor ápoljuk tradícióinkat, családunkat, barátainkkal tartjuk a kapcsolatot, és építjük a nemzetünket – fejtette ki hozzátéve, hogy a Bőköz Fesztivál programja mindennek megfelel.

Nagy Csaba, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője beszédében közölte, hogy a legfrissebb statisztikai adatok szerint a fesztiválnak helyet adó négy településen már több mint ezren élnek. A politikus kiemelte, hogy az ŐsDráva Látogatóközpont szállásfejlesztése nemrég elkészült, így most már osztályokat is tud fogadni. Nagy Csaba szerint nagy hiányossága volt az elmúlt időszaknak, hogy fel tudták újítani a kémesi és a szaporcai református templomot, de a tésenfait nem, ám erre is sikerült idén egy tizenötmilliós pályázatot elnyerniük.

Fotó: Laufer László

A képviselő megemlítette: a kémesi iskola is megújul a Magyar Falu Programból, korábban pedig az orvosi rendelőt újították fel, valamint vízelvezetési programot indítottak a településen, szerte a térségben pedig út és járdaépítési programok zajlanak. A turisztikai fejlesztéssekkel kapcsolatban Nagy Csaba megemlítette: idén elkezdték megtervezni Drávacsehi bekötését az EuroVeloba (Európai Kerékpárút Hálózat).

Rúzsa Magdi és Tóth Vera is fellép

A Bőköz Fesztiválnak négy ormánsági kistelepülés, Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi mellett a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága ŐsDráva Látogatóközpontja ad otthont. Az összművészeti rendezvényen fellép Rúzsa Magdi, Vastag Tamás és a Studio 11 Ensemble, valamint a Tóth Vera Quartet. A kulturális nyitottság jegyében idén Roma-udvar is nyílik Tésenfán. A részletes program a www.bokozfesztival.hu weboldalon érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!