augusztus 20.

2021.08.23. 20:00

Kiakadtak a pécsiek, nem volt városi ünnep

Nem nagyon erőltette meg magát a Jobbik-MSZP-DK tengellyel működő baloldali csonkakoalíciós önkormányzat azért, hogy augusztus 20-án rendezzenek meg hagyományos, kifejezetten az állam­alapítás ünnepéről szóló városi programokat, a pécsiek közül ezért nagyon sokan ki is akadtak a városvezetésre.

Bóka Máté

20210820 Pécs Új kenyérés helyi termék ünnep az Álamalapítás napján a Pécsi Életmód Egyesület szervezésében a Kossuth téren. A Pécsi Jótékony Nőegyletnél megvásáolt kenyérrel gyermekétkeztetési programot támogattunk. Fotóü: Löffler Péter lp Dunántúli Napló

Fotó: Löffler Péter

Az elmúlt hónapokban szinte mást sem lehetett hallani a baloldaltól, csak azt, hogy a kormány miként sújtja a pécsi önkormányzatot, de közben a kabinet számos támogatást biztosított az önkormányzatnak. Ebbe a körbe tartozik bele a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. is, amely annak ellenére kapta meg a normál rend szerint járó 1,9 milliárd forint kormánytámogatást, hogy tavaly a pandémia miatt a jelentős, több százmilliós költségekkel járó programjaik többségét sem tudták megtartani.

Most pedig ez a cég szervezte meg a Pannon Filharmonikusok közreműködésével azt az elsősorban – egyébként valóban remek – komolyzenei programsorozatot, az Aperitif fesztivált, amelynek egyik koncertje, valamint a Péterffy Attila polgármester rövid beszéde „képviselte” hivatalosan augusztus 20-át.

Ám, miután Őri László, a Baranya megyei közgyűlés elnöke is néhány napja azt firtatta, hogy hosszú idő után először fordult elő, hogy a városi önkormányzat nem tartott külön rendezvényt, a pécsiek is nekiestek a városvezetésnek.

Olvasóink keményebben fogalmaztak és azt is megjegyezték, hogy a már meglévő három alpolgármester, tanácsnokok, biztosok mellé elképzelhető, hogy egy újabb alpolgármestert is ki kellett volna nevezni, hogy legyen szervezője a programoknak.

Volt, aki azt is jelezte, hogy a Pécsnél jóval kisebb lélekszámú Siklóson nemzeti színűre világították ki a várat, este tűzijáték is volt a városban, valamint Mohácson, és a baloldali vezetésű Szigetváron is kifejezetten tematikus, az államalapítást ünneplő programokat tartottak hagyományos elemekkel.

Pécsen ezt azonban civilek, valamint az agrárkamara tette meg az igazán pécsi és országossá vált Magyarok Kenyere program Kossuth téri megrendezésével, amelyen jobboldali, nemzeti érzelmű képviselők, politikusok vettek részt.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető úgy értékelte a történteket, hogy a pécsi baloldal inkább egymás gyalázásával, az előválasztási bohózattal volt elfoglalva és a pécsiek augusztus 20-i hétvégén a városvezetéstől Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert kapták meg, aki eligazítást tartani jött Pécsre.

Jegyzetünket a témában itt olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!