Kerékpáros turizmus

2021.08.11. 07:00

Kiépül a Mecsek-kör, akár Siófokig is eltekerhetünk majd az új bicikliúton

Ha minden a tervek szerint halad, 2023-ban indulhat a Pécs és Siófok között négy szakaszra bontott kerékpár­út építése.

Palotás Péter

20210616 Debrecen fotó: Kovács Péter KP Hajdú-Bihari Napló Átadták a 47-es fúőt mentén húzódó kerékpárút újabb szakaszát Sárándnál.

Forrás: MW

Fotó: KOVÁCS PÉTER

Egyre népszerűbb a kerékpáros turizmus Magyarországon, az elkövetkező években pedig hatalmas infrastrukturális fejlesztések indulnak. A beruházásokból megyénk sem marad ki: Pécstől egészen Siófokig, Szigetvártól pedig Kaposvárig épül bicikliút.

A Nemzeti Infrastruktúra (NIF) Zrt. megkeresésünkre arról adott tájékoztatást, hogy a baranyai megyeszékhelytől a Balaton déli partjáig vezető kerékpárúttal kapcsolatos engedélyezési és kiviteli tervek, valamint az építési és kapcsolódó engedélyek megszerzésére kiírt közbeszerzési eljárás júliusban lezárult. A négy szakaszra bontott beruházás közül három esetében a Tura-Terv Mérnökiroda Kft., egy vonatkozásában pedig a Via-Futura Kft. nyerte el a feladatot.

A NIF Zrt. közölte, a rendelkezésre álló forrás alapján jelenleg a Siófok és Tamási közötti szakasz tervezése kezdődött meg. A teljes körű engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítésére, valamint a kapcsolódó engedélyek megszerzésére tizenhat hónap áll a társaság rendelkezésére.

Mint megtudtuk, az építési engedélyköteles szakaszok kivitelezése legkorábban 2023-ban kezdődhet meg.

A már létező tanulmányterv alapján a Pécs–Siófok bicikliút érinteni fogja többek közt Orfűt, Magyarhertelendet, Sásdot, Dombóvárt, Döbröközt, Tamásit és a Fejér megyei Szabadhídvéget is. A települések listáját az engedélyezési és kiviteli tervek véglegesítik majd.

Szigetvárt és Kaposvárt is összekötik

Fontos tudni, hogy nemcsak Pécs és Siófok, hanem Szigetvár és Kaposvár között is épül kerékpárút, azaz valóban nagy ívű, a térség közlekedést befolyásoló fejlesztésekről beszélhetünk.

A Nemzeti Infrastruktúra Zrt.-nél a Dunántúli Naplónak arról adtak tájékoztatást, hogy jelenleg az engedélyezési és kiviteli tervek készítésére, valamint az építési és kapcsolódó engedélyek megszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárás felhívására beérkezett ajánlatok bírálati szakaszában tart a beruházás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!