A felnövés csapdáiról is írt

2021.08.17. 11:30

Kürti László Pécs után Vajszlón alkotott az Írórezidencia programban

A Petőfi Irodalmi Ügynökség Írórezidencia programjának legújabb vendége volt az elmúlt tíz napban Kürti László költő, filozófus és tanár, aki Mátészalkáról érkezett. Korábban Pécsen is megfordult, majd Vajszló életébe nyert betekintést, ahol elmondása szerint igazán elmélyülten alkothatott.

Mohay Réka

Forrás: MW

– Nemrég járt a környéken, nevesül Pécsen.

– Nagyon megfogott a város, júniusban töltöttem ott tíz napot. A Zsolnay Negyed, ahogyan Pécs, egészen lenyűgözött. A precízen megtervezett, rendezett kertek, a nagyváros pezsgése mind igen impulzív élményt adott. Ez az elém tárt, ünnepélyes ritmus kötött formájú művek megírására sarkallt: főképp szonettek születtek itt.

– Hogy érezte magát Vajszlón?

– Nagyon jól. A helyiek figyelmesek, segítőkészek, vendégszeretetüket is megtapasztalhattam. Nyitottan érkeztem, ajándékként tekintettem minden új élményre és arra az időre, amit itt kaptam az alkotásra.

– Gyümölcsözőnek bizonyult az elmúlt időszak?

– Igazán jót tett elvonulni kicsit. Különleges élményt jelentett, hogy kaptam egy szobát, ahol semmi más dolgom nincs, csak az, hogy a szövegekre koncentráljak. Óriási dolog ez, hiszen máskor gyakran lopott időben, a munka mellett írok. Itt pedig célirányosan koncentrálhattam az alkotásra.

– Segített a környezet az elmélyülésben?

– Sikerült egyfajta megnyugvó, koncentrált belső figyelemre és őszinteségre jutnom, amelyre úgy gondolom, mindannyian predestinálva vagyunk, csak a pörgős hétköznapok eltérítenek bennünket önmagunktól. Ez úgy gondolom, az itt született verseimen is meglátszik. Az itteni idő kötetlen, befele figyelő művek írására inspirált, melyek a lelki életre, az emberi pszichére irányulnak. Foglalkoztam olyan lelki kórokkal, mint születésünktől kezdve megjelenő félelmeink. Továbbá a felnövés útjában álló csapdákkal is, melyekre ha nem figyelünk, könnyen toxikussá válhatnak: a bánat tartós elfojtása depresszióhoz vezet, az elfojtások birtoklási vágyhoz. Ilyesfajta gondolatokkal tűzdeltek a versek, melyeket itt írtam.

– A költészet mellett filozófus, illetve tanár is.

– Filozófiát is végeztem, doktoranduszként is foglalkozom ezzel. Etikát és emberismeretet is tanítok, testnevelő tanári végzettségem is van. Fontos a test és a szellem egyensúlya, az immateriális világ mellett a mindennapi élet gyakorlatiassága is meghatározó számomra.

Megismerkedett Baranyával

Kürti László 1976. november 29-én született Vásárosnaményban. Író, költő, filozófus, testnevelés- és gyógytestnevelés-tanár, aki a Petőfi Irodalmi Ügynökség Kárpát-medencei Igazgatósága által kiválasztott tizenkét támogatott (KMI12) szerző egyike. Számos megjelent kötete mellett írói ösztöndíjakban és elismerésekben is részesült, az elmúlt két év során Térey János-irodalmi ösztöndíjat és Balassi Bálint-emlékkardot kapott. Jelenleg egy új verses- és prózai köteten is dolgozik. Tíz napot töltött a vajszlói írórezidencián, az alkotás mellett többek közt Pécsre, Sellyére és Harkányba is ellátogatott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!