Gazdátlan Pécs

2021.08.05. 17:30

Siralmas állapotban vannak a városi dühöngők

Az egyik kertvárosi területen beszakadt a beton, valóságos gaztenger nő a pályán.

Tóth V.

Fotó: Löffler Péter

Ezek a házak között épített, kerítéssel elkerített betonos placcok jó helyszínt biztosítottak a gyerekeknek találkozásra, közös játékra, volt amelyikben focizni, kosarazni lehetett, így az egészen kicsiktől kezdve a tinédzserekig vagy fiatal felnőttekig minden korosztály nagy kedvvel használta azokat.

Aztán az idő előrehaladtával, a modern játszóterek és sportpályák térnyerésével egyre kevesebben keresték már fel a dühöngőket, melyek lassan az enyészeté lettek. Egy olvasónk is szomorúan tapasztalta ezt, s meg is említett egy területet, amire ráférne a fejlesztés: a Nagy Imre út 10–12. társasházak mögötti dühöngőt.

Azt mondta, hogy ott egymás mellett két ilyen terület is van, mindegyiknek rossz az alapja. Az egyik teljesen üres, több helyen is beszakadt a beton, egyenetlen, felpúposodott, növények nőttek ki a rések között. A másik dühöngő régen valószínűleg kosárlabdapályaként funkcionált, de ma már az is használhatatlan.

Olvasónk jelzése kapcsán megkerestük a pécsi önkormányzatot. Azt kérdeztük tőlük, hogy miért vannak ilyen rossz, gondozatlan állapotban ezek a városszerte megtalálható egykori közösségi terek, illetve tervezik-e, hasznosítani valahogy ezeket (például parkolóként vagy a betont felszedve, füvesítve)?

A válasz a Biokom Nkft.-től érkezett. A városüzemeltetési cég a témában úgy fogalmazott, hogy a társaság többször felmérte már a városszerte megtalálható, a közbeszédben csak dühöngőként emlegetett, elkerített, aszfaltos területeket.

– A felületük valóban sok esetben repedezett, de felújításuk a magas, több millió forintos költség miatt már beruházásnak minősül, ami túlmutat üzemeltetői feladatkörünkön. A kapcsolódó, szükséges karbantartási munkák – például a kerítés javítása – ütemezve vannak – fogalmaztak.

Ez pedig értelmezésünk szerint azt jelenti, hogy a közeljövőben sajnos nem várható érdemi változtatás, fejlesztés a várost elcsúfító, szinte használhatatlan területekkel kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!