Gazdátlan Pécs

2021.06.24. 07:00

Biztonságosabb lett a Meszes a drága centrum létrehozása óta?

Utánajártunk, nagyobb biztonságban érzik-e magukat a meszesiek, mióta a városvezetés több mint ötvenmillió forintból egy közbiztonsági centrumot telepített a környékre.

Vizvári Soma

Sokan máig nem értik, mi szükség volt a Meszesen drágán közbiztonsági centrumot létrehozni, ezért szerdán délelőtt a helyszínen arról érdeklődtünk, hogy vált be az új intézmény. – Van itt ilyen? Nem is tudtam – válaszolta egy idős hölgy. A jelenet nem sok jót sejtetett azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy javult-e a helyzet az iroda működése óta. Azt persze a hölgy leszögezte, hogy nem a teljes Meszessel, csupán néhány lakással van gond.

Mint ismert, a városrészben jó ideje néha-néha kiborul a „meszesvödör”, a bűnüldözőknek gyakran van dolguk a környéken. A városvezetés ezért jónak látta, hogy egy úgynevezett közbiztonsági centrumot alakít ki a Szeptember 6. téren.

Kidobott, koszos matracok „díszítették” a teret a centrum szomszédságában. Az iroda, amely egy több mint ötvenmillió (négyzetméterenként négyszázezer) forintból felújított helyiségben üzemel, a héten kedden, szerdán és csütörtökön dél­előtt tíz és este hat óra között fogadóórákat tart. A cél az, hogy az érdeklődők közelről is láthassák az ott folyó munkát. Az ötlet azért különös, mert magában az irodában nem sok néznivaló van, hiszen az ott dolgozók munkájának lényege a terepen zajlik.

A centrum a helyiek szerint gyakran teljesen üres, és be is van zárva. Egy családanya panaszkodott, hogy amikor a kislánya biciklijét ellopták, a centrumban akart segítséget kérni, de nem talált ott senkit. Nem tehetett mást, felhívta a rendőrséget.

– A múltkor késő este jöttem haza taxival. Alig mertem elmenni a házig, miután kiszálltam. Nincs rendes világítás, az iroda pedig üres volt. Négy év alatt sokat javult itt a közbiztonság, de éjjel nem ajánlott egyedül mászkálni – mondta egy idős hölgy.

A panaszokra reagálva egy, az irodában dolgozó közteres azt felelte, amikor nincs senki a centrumban, ők olyankor is a környéken cirkálnak, ha baj van, ki tudnak menni a helyszínre. Kérdés, így miért nem volt elég a rendvédelmi erők jelenlétét fokozni ötvenmillió forint „elégetése” helyett?

Sokan sokallták a költségeket

– Helyi viszonylatban a közel tizenhétezer forintos burkolási munkadíj, és az ötvenkétmillió, négyzetméterenként közel négyszázezer forintos felújítás egyértelműen sok – mondta Berényi Zoltán, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) önkormányzati képviselője a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) épülete előtti sajtótájékoztatóján még márciusban, miután betekintettek a meszesi biztonsági centrummal kapcsolatos iratokba. Határozottan ki merem jelenteni, hogy olcsóbban kellett volna ezt megoldani – mondta, hozzátéve: hiányolja a felelősöknél a gondos gazda szemléletét. Az önkormányzati képviselő arról is beszámolt, hogy érdeklődött több kivitelezőnél, akik mind túlárazottnak találták az ingatlan felújításának az ÖPE által megismert tételeit. – Ugyanebben az időben, 2020-ban – ahol jómagam dolgozom – egy iskolát építettünk ennél olcsóbb négyzetméteráron – jegyezte meg a sajtótájékoztató végén Kővári János, az ÖPE elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!