program

2021.09.30. 09:03

A török idő köszön vissza a városban szombaton

Megelevenedik, megtelik élettel október másodikán Idrisz Baba türbéje Pécsen.

Zs. J.

20201107 Pécs Megújult a török temetkezési kegyhely az Idrisz Baba Türbéje gyermekkórház kertjében. Fotó: Laufer László ll dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

A látogatók megtudhatják, milyen volt az élet a török hódoltságban. A programot Pécs török alóli felszabadulásának (1686-ban) emlékezetére rendezi meg a pécsi török emlékmű kezelője, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. és az egri Hungari Dzsebedzsi Kulturális Hagyományőrző és Sportegyesület.

Szombat délelőtt tíz órától attraktív, érdekes programmal készülnek. Bemutatják a török szövött szőnyegeket, amik valószínű repülni nem fognak, de számos különleges dolgot megtudhatunk róluk. Megismerkedhetünk egyebek mellet a török konyhával, ami hatással volt a magyar étkezésre, illetve megkóstolhatjuk a helvát (török cukorka), ihatunk török kávét, és a különleges frissítő serbetet, ami a magyar szörpre hasonlít. Megtudhatjuk kik voltak a dervisek, milyen ruhában jártak, illetve milyen zenét hallgattak.

A korabeli feljegyzések tanúsága szerint Idrisz Baba a bektasi dervisekhez tartozhatott, jósként és gyógyítóként, a szegények segítőjeként tisztelték életében. Halála után Pécsen türbét építettek számára 1593–94-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!