Töltekezés

2021.09.17. 11:30

A zarándokút része lehetne a Megbékélés Kápolna is

Aki ezen a hétvégén Beremendre látogat, építészettel, hittel és művészettel is megtöltekezhet, a Megbékélés Kápolnában több évforduló kapcsán szervez programot a Csete György építész és Csete Ildikó textilművész hagyatékát őrző és gondozó Csete Alapítvány.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Laufer László

Csete György hagyatékát ápoló alapítvány szeptember 25-én Betonból bimbó Baranyában címmel konferenciát rendez a beremendi Megbékélés Kápolnában. Csete György Örs, a Csete Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, az esemény apropóját három évforduló adja: harminc éve robbant ki az a délszláv háború, öt éve hunyt el Csete György, a kápolna építésze (azóta felesége, Csete Ildikó is elhunyt, illetve Dulánszky Jenő pécsi statikus, Csete György állandó alkotótársa sincs már közöttünk).

A harmadik évforduló pedig az organikus építészet létrejöttéhez kapcsolódik, ugyanis 50 évvel ezelőtt, 1971-ben alakult meg Pécsett a később Pécs Csoport nevet viselő építészcsapat, amely gyakorlatilag forradalmat hajtott végre az építészetben. A magyar organikus építészet úttörői a Pécs csoport tagjai voltak; vezetőjük, mentoruk pedig Csete György volt. A még élő tagjai – Jankovics Tibor, Deák László, Oltai Péter, és F. Kovács Attila – is jelen lesznek a programon, előadást és kerekasztal-beszélgetést is hallhatnak a résztvevők.

Visszakerülnek a templomi zászlók

A rendezvény alkalmat ad arra, hogy a Csete Ildikó által készített – az elmúlt években tönkrement – templomi zászlók replikái visszakerüljenek a kápolnába. A másolatokat a beremendiek kérésére Orient Enikő textilművész készíti el, és egy ökumenikus istentisztelet keretében szentelik meg. A Csete Alapítvány mindemellett egy, a kápolna építőit és tervezőit bemutató információs táblát is elhelyez az épület előtt. A konferencián pedig olyan előadók szólalnak fel, mint Keserű Katalin Széchenyi-díjas pécsi művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Szilágyi Domokos pécsi építész, Csete Örs, a Csete Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Heindl József, Beremend korábbi polgármestere, a kápolna megépítésének kezdeményezője. A program részeként egy – Csete György építész életútját bemutató – kiállítás is nyílik. A rendezvény szeptember 25-én 10-kor kezdődik a beremendi rendezvényteremben, a részvétel díjmentes (regisztráció: [email protected]), a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Rendezvények, koncertek kiváló helyszíne

A Megbékélés Kápolna fenntartására, bemutatására, az emlékhely megőrzésére alakult alapítvány kuratóriuma tavaly újjászerveződött. Korábban 26 éven keresztül volt elnök Heindl József, az ő munkáját Murin Ferenc vette át.

– A kápolna egyrészt az Ördögkatlan Fesztivál komolyzenei koncertjeinek kiváló helyszíne, de tartottunk itt már könnyűzenei koncertet, valamint itt rendezzük meg minden évben a Vince-napi vesszőszentelést is. Nemrégiben felvettük a kapcsolatot a Magyar Zarándokút Egyesülettel, hogy az Esztergomtól a Beremendi határig tartó zarándokútnak része legyen a Megbékélés Kápolna is. Kiadványokon, turistatérképeken szeretnénk megjelentetni az emlékhelyet – mondta Murin Ferenc. Ehhez kapcsolódóan 2022. május 4-én Megbékélés Zarándoklatot szeretnének tartani. További célként fogalmazták meg, hogy a megyei értéktárba bekerülhessen a kápolna, illetve ha egyszer műemlékké nyilvánítanák, akkor a pályázati lehetőségek is szélesebbek lennének.

Alapítvány őrzi az itt lévő értékeket

A kuratóriumi elnök elmondta, az alapítvány továbbra is jó kapcsolatot ápol a kápolna megvalósulásában nagy részt vállaló Duna-Dráva Cement Kft.-vel, és a beremendi önkormányzattal is. A kápolna alapítvány megőrzi az itt található értékeket: a Beremenden, és a település szűk környezetében az ásatások során előkerült régészeti leleteket, valamint a beremendi kőbánya művelése során előkerült kristálybarlangok kőzet­anyagát. Mindezeken kívül a kápolnában található többek között még egy fotókiállítás is az európai hírű, védett kristálybarlangról, illetve Rózsakerti Anita helyi keramikusművész Nagyboldogasszonyt ábrázoló kerámiái is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!