látványosság

2021.09.12. 15:40

A Zsolnay Fényfesztivál beragyogja elegáns alkotásokkal a belvárost

Hihetetlen látványosságokkal készül a Zsolnay Fényfesztivál 2021. szeptember 30. és október 3. között. Csontváry képeket festenek fénnyel a falra, űrlények mozognak az éterben, s jön egy világszenzáció is, több ezer LED izzóval megvilágított fejek diskurálnak egymással.

Mészáros B. Endre

20190628 Pécs Tegnap este kezdődött és vasárnap estig tart Pécs belvárosában a Zsolnay fényfesztivál. A Közép-Európában egyedül álló eseményen a város ismert épületeit öltöztetik színes világításba, összesen 170 programot szerveznek, amelyre tízezrek érkezhetnek az ország minden részéből Fotó: Laufer László LL Új Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

Hogy hányadik találkozó ez? Vegyük hát sorra. Az első fesztivált 2016-ban rendeztük, a tavalyi pedig a pandémia miatt elmaradt, vagyis az ötödik Zsolnay Fényfesztivál következik a baranyai megyeszékhelyen.

Mi mindent láthatunk ezúttal? Természetesen ezúttal is lesz Fény Útja, 23 helyszínnel, igen látványos installációkkal. A világörökségi helyszínünkön, a Cella Septichorában mutatják be a fuse* nevű olasz fényművész kollektíva Multiverse 5.1 című alkotását, amely elvezeti a nézőt egy párhuzamos univerzumba. A Csontváry Múzeumnál életre kel két kiemelkedő Csontváry-alkotás: A magányos cédrus és A nagy Tarpatak völgye a Tátrában.

A Széchenyi téren a Dzsámi 360 fokos vetítése mellett fényárban úsznak majd a tér épületeinek homlokzatai, emellett fényfestést kap a Barbakán bástyája és a vár­árok, három fényalkotás pedig a Civil Közösségek Házába érkezik. Lesznek fényszobrok, fényszőnyeg, fényjátszótér, interaktív 3D puzzle-val lehet játszani a Kossuth téren, mikroszkopikus világokat nagyíthatunk óriásira az Apolló moziban, a színek ref­lexióját kutathatjuk az Evangélikus Templomban, az ÁRKÁD Pécsbe pedig tükröződő fénylények költöznek.

A legnagyobb érdeklődés minden évben a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőversenyt övezi, ennek során a székesegyház homlokzatán elevenednek meg több ország versenyzőinek mozgó, háromdimenziós fényalkotásai. A döntőbe jutott legjobb tíz produkció között van japán, francia, spanyol, ecuadori, és jó néhány hazai alkotás is.

Mindezen túl napközben és esténként utcaművészeti programok: nemzetközi utcaszínházi, tánc-cirkuszi, tűz­zsonglőr társulatok előadásai szórakoztatják a nagyérdeműt.

Másrészt csupa olyan koncertre készülhetünk, ahol a vizuális élménynek van fokozott szerepe. A fellépők közt ennek szellemében a Zagar AV Experience, DJ Bootsie, a Pozvakowski, továbbá a Pátkai Rozina által vezetett MINKA is ott található.

Szeptember 30. és október 3. között a rengeteg belvárosi varázslat kiemelkedő eleme lesz a Talking Heads. Ez egy világszenzáció, mely New York, Hong Kong, Amszterdam és Toronto után hazánkban először látható. Az installáció két darab 3 méteres fejből áll, melyeken 4000 LED lámpa világít. A fejek pedig a lámpák felvillanásával kommunikálnak, arckifejezésük a mondanivalóval együtt változik, érzelmeket fejez ki.

Belépők és korlátozások

A Fény útja helyszínei a jelenlegi szabályozások alapján szabadon látogathatók, míg a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny, az utcaművészeti programok és koncertek látogatásához védettségi igazolvány szükséges.

A programok nagy része ingyenes, de a Fény Útja különleges helyszíneihez szükséges karszalagot venni.

És még egy fontos tudnivaló: a fesztivál fókuszország projektjének célpontja idén Horvátország: ennek szellemében Zágráb, Pula és Eszék fényfesztiváljai is bemutatkoznak, méghozzá a Káptalan utcában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!