múltidéző képgaléria

2021.09.19. 07:00

Diákok demonstráltak, míg a főtéren Gyurcsány lemondását követelték

Tizenöt évvel ezelőtt két helyszínen tartottak tüntetést Pécs belvárosában.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

A 48-as téren a fiatalság gyülekezett 2006. szeptember 18-án. Az ok: az akkori MSZP-s kormány tervbe vette, hogy bevezeti az egyetemisták, főiskolások számára a tandíjat. Az országban elsőként a pécsi egyetemisták fújtak riadót. A diákmegmozdulás a „forró ősz” elnevezést viselte. A tüntetésen közel félezer diák vett részt. A szónokok megemlítették, hogy a választás előtt szó sem volt tandíjról, majd ahogy az lezajlott, az akkori MSZP-s kormány előállt, hogy fejlesztési részhozzájárulást szednének a diákoktól.

A pécsi Széchenyi téren a diáktüntetéssel majdnem egy időben tüntetés kezdődött Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és kormánya ellen. Zászlókkal, kézzel festett táblákkal gyülekeztek az emberek. Az akkori spontán tüntetés rendbontás nélkül véget ért, ám a tömeg a következő napokban is megjelent a pécsi főtéren, de számos más baranyai városban is követelték Gyurcsány Ferenc lemondását.

A megmozdulások oka, az akkori miniszterelnök májusban egy szűk körben, az MSZP-frakció alakuló ülésén mondott beszéde, ami szeptember 17-én nyilvánosságra került. A beszéd sokat citált része: Nincsen sok választás, azért nincsen, mert elk.rtuk. Nem kicsit, nagyon. ... Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél, két évet – hangoztak el a sokat emlegetett mondatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!