arckép

2021.09.24. 11:30

Gyerekként gombfocicsatákat, most világversenyeket közvetít Varga Péter

Nyári olimpiai játékokat és labdarúgó-Európa-bajnokságot is közvetített már a hét éve a Petőfi és a Kossuth Rádió sportszerkesztője és bemondója, valamint az M4 Sport kommentátora, Varga Péter.

Móga Richárd

– Mindig is sportriporter akart lenni?

– Már kisgyerekként rabul ejtett ez a szakma, és ebben nincs semmi túlzás. Olvastam régi nagy meccsekről, hallgattam rengeteg Szepesi-közvetítést, és az akkor a csúcson lévő idősebb Knézy Jenőt, ma is kívülről tudom, hogy mit mondott az emlékezetes Grasshoppers–FTC-meccs góljainál. Otthon sokszor a házi feladat megírása helyett is fociztunk vagy gombfociztunk a testvéremmel. De nem csak a labdarúgás érdekelt, igazából mindenből versenyt csináltunk, s ezeket én szinte mindig közvetítettem, gyakran a kommentátoroktól elhallott mondatokkal kiegészítve.

– Más sportkommentátortól van kedvenc megszólalása?

– Knézy Jenőt és a Grasshoppers–FTC-meccset már említettem. Nagy kedvenceim még a 2004-es athéni olimpia vízilabdadöntőjén és a 2016-os foci-­Eb-n a Magyarország–Ausztria-­meccsen Szalai, valamint a Magyarország–Portugália-találkozón Gera góljánál elhangzott Hajdú B. István-klasszikusok.

– Mennyi időt vesz igénybe egy közvetítésre való felkészülés?

– A legfontosabb, hogy meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a felkészülésnél. Van egy minimumszint, egy magam elé felállított igényességi határ, amit mindig meg kell ugorjak bármilyen fáradt is vagyok, bármilyen kevés időm van készülni. Ha ez megvan, az már talán egy jó alap, hisz ebben nem ismerek tréfát. Innentől pedig a határ a csillagos ég, ugyanis imádok statisztikákat, összefüggéseket, jó sztorikat keresni, de arra mindig figyelni kell, hogy ne essék át a ló másik oldalára, mert ahogy a nagy öregek mondják, „a játékot kell közvetíteni, azt, hogy kinél van a labda”.

– Van olyan sportesemény, amit mindenképp közvetíteni szeretne?

– Két nyári olimpia, az idei labdarúgó-Európa-bajnokság, valamint több nemzetközi nagy torna, köztük három röplabda-Európa-bajnokság után, amelyeken a magyar csapat meccseit is közvetíthettem azt mondhatom, hogyha ebben a pillanatban abba kellene hagyni a kommentátori szakmát, már akkor is sokkal többet hoztam ki belőle, mint azt gyerekként gondoltam. Természetesen, vannak további céljaim, és amíg a lelkesedés, a lendület és a tanulásvágy megmarad, addig szeretném is űzni ezt a csodálatos mesterséget.

A kulisszák mögötti életről is beszél

Varga Péter sportkommentátor bejárta Európát az idei labdarúgó-Európa-bajnokság alatt, ott volt Rio de Janeiroban 2016-ban, és alig néhány hete ért haza a tokiói ötkarikás játékokról. Ezúttal a Kutatók Éjszkáján tűnik fel a Pécsi Tudományegyetemen, ahol előadása során mesél arról, hogyan jutott el és került a sportközvetítések budapesti elitjébe, munkáján keresztül a világ számos pontjára, és milyen egy sportkommentátor élete. Minden olyan érdeklődőt vár az előadására, akit foglalkoztat a média világa és kíváncsi a kulisszák mögötti élményekre sportkommentátori szemszögből. Az esemény pénteken 18.00-kor kezdődik a PTE Természettudományi Karán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!