Október 31.

2021.09.27. 18:30

Hamarosan lejárnak a diákigazolványok

Még bő egy hónapig, október 31-ig érvényes a diákigazolványuk azoknak a volt nappali tagozatos diákoknak, akik nem tanultak tovább.

W. K.

Budapest, 2012. április 24. Kelemen Kata és Ivanovics Ádám Iván mutatják a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) részét képező új diákigazolványukat a központi okmányirodában. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az időpont azért fontos, mert az ingyenes orvosi ellátás nem a tanév végéhez, hanem a diákigazolvány lejáratához igazodik. Mint azt Barlai Krisztina, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) baranyai sajtószóvivője kiemelte, a tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után a diákigazolvány október 31-éig érvényes. Ez után még további 45 napig jár az ellátás, ha a jogviszony a megszűnése előtt legalább 45 napig folyamatos volt.

- Ha a volt nappali tagozatos diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedik el – és egészségügyi ellátásra más jogcímen, például szociálisan rászorultként sem jogosult –, akkor december 16-ától, azaz a diákigazolvány lejárta utáni 46. naptól kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie. Ez idén havonta 8000 forint, naponta 270 forint – tette hozzá a sajtószóvivő.

A járulékfizetést a tanulónak, hallgatónak – a korábbi gyakorlattal ellentétben – nem kell bejelentenie, azt a NAV automatikusan előírja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatszolgáltatása alapján. Az egészségügyi szolgáltatási járulékot – átutalással vagy csekken – a tárgyhónapot követő hónap 12-éig kell befizetni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!