Alapkőletétel

2021.09.06. 17:30

Kilencmilliárdot fordítottak óvodákra, bölcsődékre

Főzőkonyhával egybekötött bölcsőde alapkövét helyezték el hétfőn Keszüben, ahol az elmúlt években olyan mértékben növekedett a lakosságszám, hogy szükségessé vált az új intézmény megépítése.

Bóka Máté

Fotó: L. L.

A pécsi agglomerációba tartozó települések jó részén az elmúlt években is emelkedett a lakosságszám, sokan választották ugyanis a megyeszékhely közelsége miatt valamelyik Pécs környéki falut, így történt ez Keszüben is, ahol éppen ezért is vált szükségessé egy új bölcsőde felépítése. Az új, főzőkonyhával egybekötött létesítmény alapkövét hétfőn tették le a településen.

Mint ahogy a polgármester, Buday-Sántha Attila szavaiból kiderült, többször próbálkoztak pályázattal és végül sikerrel is jártak a megyei önkormányzat TOP-os kiírásán, aminek köszönhetően el tudták indítani a több mint 420 millió forintos fejlesztést.

Ennek keretében egy családi házat és annak udvarát alakítják át, az ingatlanon harminchat férőhelyes háromcsoportos bölcsőde, valamint egy 100 fő kiszolgálására alkalmas főzőkonyha is épül.

Kővári János, Baranya megyei fejlesztési biztos kiemelte, feladata az is, hogy Pécs és az agglomeráció fejlesztését gondolják át, hiszen ezek szorosan összefüggnek. Pécsről sokan költöznek ki a környező településekre, köztük családalapításban gondolkodó, gyermekeket vállaló fiatalok, ez történt Keszüben is, ahol szükségessé vált a bölcsőde létrehozása, s amelyik falu bölcsődét épít, az bízhat a jövőjében is.

Csatlakozva a fejlesztési biztos szavaihoz, Őri László, a Baranya megyei Önkormányzat elnöke azt mondta, hogy amikor egy új bölcsőde, új óvoda jön létre, akkor az a közösség életében mindig ünnep, amikor ezek épülnek, akkor a jövőbe fektetünk be. Baranyában pedig különösen fontos ez, hiszen a megye az ország legnehezebb helyzetben lévő térségei között van, ahol küzdeni kell azért, hogy a települések meg tudják tartani a lakosságot.

A megyei elnök a baranyai adatokat felidézve kiemelte, a most záruló fejlesztési ciklusban a rendszerváltás óta nem látott mértékben került sor óvodák, bölcsődék építésére, felújítására a megyében. A vidéki Baranyában harmincegy helyszínen összesen 6,6 milliárdot költöttek ilyen célokra, ezt kiegészítette még a megyeszékhelyen lezajlott nagyszabású program, hiszen Pécsen még összesen tizennyolc óvodát, bölcsődét újítottak fel mintegy 2,5 milliárd forintból, mindezekhez szükség volt a kormányzat támogatására is.

Ennek kapcsán megjegyezte azt, amint máshol is, Keszü esetében is egyedi kormányzati döntés alapján 55 millió forintos többlettámogatást is biztosított a kabinet azt követően, hogy kiderült, a korábban megítélt pályázati keret nem lesz elegendő a projekt megvalósítására.

- A jövőt illetően azt kívánom, hogy a polgármesterrel kialakult erős szövetségünk maradjon meg, mert ez lehetővé tette, hogy a kormánnyal partnerségben a keszüiek fejlesztési igényeit ki tudjuk szolgálni. A most induló fejlesztési ciklusban pedig további pályázati, fejlesztési lehetőségek nyílnak meg a települések előtt, legyen szó járdafelújításról, intézményi rekonstrukciókról, vagy éppen a helyi beruházások támogatásáról – fűzte hozzá Őri László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!