összehangolt ellenőrzés

2021.09.10. 11:30

Lendületben az építőipar, de még sok a szabálytalanság

A jogsértések visszaszorítása érdekében az építőipari szektor vállalkozásait vizsgálták a kormányhivatalok átfogó, összehangolt kampánya keretében. Baranyában a legnagyobb problémát még mindig az építkezéseken dolgozók bejelentés nélküli foglalkoztatása jelenti.

Wald Kata

20210723 Halas Felújítják a Szilády Áron Református Gimnázium keleti épületszárnyának tetőszerkezetét, és új villámhárító rendszert is kap az épület. Fotók: Pozsgai Ákos PÁ Petőfi Népe

Forrás: MW

Fotó: Pozsgai Ákos

Az ország egészére kiterjedő, összehangolt ellenőrzést végeztek nyáron a hatóságok az építőipai tevékenységet végzők körében: a több mint 2 ezer vizsgálatban a fővárosi és megyei kormányhivatalok mellett az adóhatóság és a rendészeti szervek is részt vettek.

– A komplex ellenőrzések célja a jogkövető gazdasági működés és foglalkoztatás erősítése, a tisztességes, jogkövető cégek versenyhátrányának csökkentése, a szabályok megszegésével – mint például feketefoglalkoztatás, munkavédelmi szabálytalanságok – jogosulatlan előnyt szerző vállalkozások felderítése, illetve az ágazatban dolgozók alapvető jogai érvényesülésének elősegítése volt – közölte a Baranya Megyei Kormányhivatal. A vizsgálatok a foglalkoztatás-felügyelet, a munkavédelem és munkaügy, az építésfelügyelet, a fogyasztóvédelem, a műszaki biztonsági, valamint a környezetvédelem, természetvédelem és hulladékgazdálkodás területére terjedtek ki.

Baranyában a különböző kormányhivatali szervezeti egységek szakemberei, a társ­hatóságokkal – az adóhatósággal és az idegenrendészettel – közösen összesen 15 komplex ellenőrzést hajtottak végre. Ebből a munkaügyi és munkavédelmi terület munkatársai 13 esetben tártak fel jogsértést, míg az építésfelügyeleti, valamint a mérésügyi és műszaki biztonsági hatóság kisebb problémákkal találkozott, de azonnali intézkedést igénylő jogszabálysértést nem talált.

A Baranya Megyei Kormányhivatal kiemelte, ellenőrzéseik tapasztalatai alapján a legtipikusabb és legsúlyosabb jogsértés a bejelentés nélküli foglalkoztatás volt, ami az ellenőrzésekben érintett 37 munkavállalóból 10 főnél fordult elő. Ezekben az esetekben a jogszabálynak megfelelően az eljárások végén munkaügyi bírságot szabnak ki.

Az országos átfogó vizsgálat összesített tapasztalatai alapján elmondható, hogy a bejelentés nélküli foglalkoztatáson kívül a munkaidő-nyilvántartás vezetésének hiánya volt a legjellemzőbb kifogásolnivaló. Az eredmények azt mutatják, hogy az építési kedv növekedésével nem járt együtt a munkavédelmi szabályok betartása, mert évről évre ugyanazok a szabálytalanságok, hiányosságok fordulnak elő.

Gyakori a védőeszközök biztosításának, illetve használatának elmulasztása, illetve a megfelelő munkaeszközök hiánya is. – Ugyancsak visszatérő problémát jelentett többek között a nem biztonságos munkakörnyezet, mint például a rossz világítás, a nem megfelelő műszaki állapotú állványzat vagy a nem megtámasztott munkagödör – adta hírül a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!