Folyamatban a pályázat

2021.09.17. 20:00

Már a múzeumnál sincs béke, új vezető nélkül az intézmény

Sokan azt gondolnák, hogy az egyik legnyugalmasabb munka lehet a Janus Pannonius Múzeumoknál dolgozni, a baloldali városvezetés megérkezése után viszont itt is felfordultak a dolgok: lassan egy esztendeje már, hogy az igazgatói poszt nincs megnyugtatóan rendezve.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Még mindig nincs végleges, pályázat útján kinevezett igazgatója a Janus Pannonius Múzeumnak, ezért a pécsi önkormányzat kényszerű lépést tesz.

– Újabb 120 nappal tervezi meghosszabbítani a városvezetés a megbízott igazgató, Bertók Gábor kinevezését, miután még mindig folyamatban van az igazgatói posztra kiírt pályázat – mondta Bognár László, a kulturális bizottság fideszes tagja, hozzátéve, hogy erre a jogszabályok adnak lehetőséget az önkormányzatnak.

Más forrásból arról értesültünk, hogy az elsőre meglehetősen hétköznapinak, technikainak tűnő lépés mögött jóval mélyebb problémák és konfliktusok húzódnak meg, amelyek a baloldali városvezetés belső konfliktusai és a „külső ellenség”, a kormány elleni hangulatkeltés miatt alakultak ki.

A Janus Pannonius Múzeum éléről tavaly májusban távozott a korábbi igazgató, Csornay Boldizsár, aki öt év után távozott a posztról. Ugyanakkor már ezt megelőzően, egy évvel ezelőtt szeptemberben kiírták a pályázatot az igazgatói székre. Az első körben hárman jelentkeztek a feladatra, de végül a városháza hivatalosan azért érvénytelenítette a kiírást, mert állítólag a közalkalmazotti tanács vezetője jogosulatlanul szavazott az ezzel kapcsolatos voksoláson.

Nem hivatalosan viszont már akkor tudható volt, hogy komoly nézeteltérések feszítik a megalakulás óta folyamatosan belharcokat vívó városi koalíciót és a különböző baloldali érdekek egymásnak feszültek ebben a kulturális kérdésben is, ezért az igazgatók személyében sem tudtak megegyezni.

Aztán újabb pályázati körben Bertók Gábort találták a posztra legmegfelelőbbnek, ám a minisztérium nem támogatta a kinevezését, ezért megbízott igazgatóként látja el a feladatot. Ennek – forrásaink szerint – az a kézenfekvő tény az egyik oka, hogy a baloldal folyamatosan támadja a kormányt és ezért a különböző tárgyalások során nem biztos, hogy komolyan vehető a pécsi baloldal lobbiereje, a felesleges háborúskodás csatazajában a szakmai érveket nem lehet meghallani.

Úgy tudjuk, hogy Bertók ismét pályázna a posztra, de belső, a régészeti szakmában fennálló nézeteltérések is nehezítik az útját a kinevezésig, a városvezetés eddigi tevékenysége nem segíti, inkább hátráltatja az egyébként jól felkészült, kiváló szakember előremenetelét, ezért is marad az, hogy ilyen, jogi ötletekkel igyekeznek jobb híján megoldást találni a helyzetre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!