múltidéző képgaléria

2021.09.21. 20:00

Nádor kávéház: ha a falak beszélni tudnának

Lesz-e harmadik Nádor-korszak? – tehetjük fel a kérdést. Az első szállót a 19. század közepén építették. Harminc szoba és egy kávéház várta a vendégeket a pécsi Széchenyi téren.

Zs. J.

Emlékezetes kamarakoncertek emelték a hangulatot a Nádor kávéházban a 80-as évek elején (1981) A Muzsikáló Kávéház kamaraegyüttesét Gyermán István a Pécsi Szimfonikusok hangversenymestere vezeti.

Közel 50 év múltán az akkori tulajdonos, a Schönherr család tervbe vette, hogy a szállodát modern alapokra helyezi, egy nagy, kényelmes szállóvá alakítja. A régi eltűnt, elbontották.

A második Nádor az ország egyik legmodernebb szállója lett, étteremmel, kávéházzal, sörözővel, vadászteremmel, nyitható kupolával. A háború után államosították, de akkor is felkapott hely volt. Báloknak, hangversenyeknek adott otthont, ahol rengeteg híresség, politikus, író, művész megfordult. Többek között Csorba Győző, Lázár Ervin, Bessenyei Ferenc, Haumann Péter. Sinkovits Imre és felesége itt töltötték a nászutukat, míg a két világháború között Vilmos császár unokája járt itt.

Minden korszaknak megvolt a maga kisebb-nagyobb nádoros története, egy ilyenre leltünk az 1920-as évekből. Egy helyi vállalkozó a szennyvizet szivattyúzta este, ám nem vette észre, hogy a kocsi megtelt. A szennyvíz elkezdett kifele ömleni, és csak folyt-folyt le egészen az Irgalmasok templomáig, aminek reggel nem igazán örültek a pécsiek.

A Nádor szálló 1988. október 1-jén bezárt. Jó pár évig üresen állt, majd 2000 előtt egy nagy hotelláncolat vásárolta meg. Nagy terveik voltak, melyből csak a mélygarázs valósult meg illetve a homlokzatot újították fel. Jelenleg a földszinten, a volt kávézó és a söröző helyén galéria és egy kis üzlet működik. A korábbi nagy múltú épület többi része üresen áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!