Pályázati maradványösszeg

2021.09.09. 20:00

Örökölt milliókból építhetik át most a kertvárosi piacot

Közel egy esztendeje, a választások után jelentette be a városvezetés, hogy félmilliárd forintos pályázati maradványösszeget felhasználva újulhat meg a Diana téri piac és annak környezete. Ez volt annak a szocialistákhoz is köthető szervezetnek a premiere is, amely a baloldali Mellár Tamás egyesületének szerepét vette át a közgyűlésben a koalíciós szakítás után.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Szinte másról sem szólt az elmúlt időszak, mint a korábbi városvezetést ilyen vagy olyan módon ekézze, vagy éppen a kormányt támadja különböző indokokkal a baloldali önkormányzat. Éppen ezért is kevésbé hangsúlyozta a balliberális szolgasajtó, hogy a város közel félmilliárd forintnyi maradványpénzt örökölt meg, amelyre ugyan pályázni kell, de az borítékolhatóan Pécsé marad.

A baloldali városvezetés illetékes bizottsága pedig immár a minap tárgyalt azokról az előterjesztésekről, amelyek szerint a korábbi maradványösszeget felhasználva 200 millió forintot költhetnek el a Diana tér felújítására. Az erre érkező forrást ráadásul nem is kell előzetesen megfinanszíroznia a városnak, mert azt teljes mértékben előlegként megkapja Pécs. Szintén tárgyaltak arról is, hogy a Diana téri piacra 300 milliót áldozhatnak, bár a támogatási szerződés alapján ez esetben viszont a lehívható előleg alacsonyabb lesz, 82 millió forint.

Kővári János önkormányzati képviselő, megyei fejlesztési biztos lapunknak elmondta, hogy ez is része annak a fejlesztési gondolatnak, hogy miként hozzák helyzetbe a helyi termelőket: a Búza téri termelői piac életre hívása, a most épülő, az előző városvezetés idején előkészített új központi vásárcsarnok projektje is ilyen célokat szolgált, ahogyan a Diana téri piac felújítása is ebbe a sorba illeszkedik, hogy ez is komfortosabb, korszerűbb legyen és a helyi igényeket minél jobban ki tudja szolgálni.

Megjegyezte azt is, hogy a tudomása szerint a Vásárcsarnok esetében azonban vannak problémák a helyi termelőkkel való együttműködéssel, hiszen a kifejezetten őstermelőket összefogó Patrónus Szociális Szövetkezettel eddig nem ültek le tárgyalni, pedig a csarnokra éppen az említett célok miatt kapták meg a forrást korábban.

MSZP-s adatgyűjtésre volt jó?

Bár tavaly decemberben még leginkább a közéletben jártas pécsiek tudhatták, hogy a kaotikus irányításúvá vált városvezető koalíció a szakadás szélén áll, a háttérben a szocialista párt már előrelátóan Mellár Tamással szemben igyekezett bebiztosítani a pozícióit. Az MSZP-s Nyőgéri Lajost ugyanis akkor nevezte ki a Puch Lászlóval, az MSZP volt pénztárnokával, baloldali oligarchával a városházi hírek szerint is kiváló kapcsolatot ápoló Péterffy Attila polgármester alpolgármesternek, ami végül a baloldali koalíció szakadását hozta, s a saját politikai szövetségesükkel, a DK-s alpolgármesterrel szembeni leszámolást eredményezte. Ilyen körülmények között bízták meg az addig teljesen ismeretlen Pécs Jövője Egyesületet, hogy a Diana téri piac átalakításával kapcsolatos civil ötleteket begyűjtse e-maileken, miközben a szervezethez köthető közösségi oldal szinte mintegy MSZP-s reklámoldalként működik. Az ötletbörze eredménye nem tartogatott nagy meglepetést. Az MSZP-s bizottsági elnök, Schmuck Roland szerint a helyiek zöldterületeket szeretnének kikapcsolódási, illetve rekreációs funkciók kiépítésével.

A koalíciós szakítás után a Mellár Tamás-féle Mindenki Pécsért Egyesület nevét idén nyáron le is cserélte a baloldali csonka koalíció a Pécs Jövője névre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!