védtelenül

2021.09.26. 00:30

Tizenöt éve volt a tévéostrom: a baranyai rendőrök úgy tudták, gyakorlatra viszik őket

Tizenöt esztendeje, Gyurcsány Ferenc őszödi hazugságbeszédének nyilvánosságra kerülése után egy nappal az akkori miniszterelnök ellen tüntetők az MTV székháza elé vonultak, később pedig megostromolták az épületet, amelynek során több mint száz rendőr megsérült. A székház védelmére egy baranyai századot is bevetettek. A megyei rendőr-főkapitányság akkori irányítója úgy tudta, 2006 szeptemberében kiképzésre viszik a baranyai századot, de a csaknem száz rendőr a tévészékház ostrománál találta magát – hiányos felszerelésben, gázálarc nélkül. Volt, akiknek pajzs és sisak sem jutott – derült ki a rendőri vezetők Budapesten zajlott büntetőperében, 2014-ben – írja a Pécsi Újság.hu.

Máté Balázs (forrás: Pécsi Újság.hu)

Forrás: nol.hu

A volt rendőri vezetők, köztük Bene László nyugalmazott altábornagy, volt országos főkapitány, Gergényi Péter nyugalmazott vezérőrnagy, volt budapesti főkapitány és társaik büntetőpere 2013-ban kezdődött.

Az ügyészség szerint a parancsnokok bűnössége elsősorban intézkedések, illetve az eseményeket követő felelősségre vonások elmulasztása miatt állapítható meg.

A székházat mások mellett Baranyából Budapestre vezényelt rendőrök is igyekeztek megvédeni – hivatalos adatokat azóta sem tettek közzé, de egyes információk szerint a mintegy nyolcvan főből álló század fele megsérült, közülük többen súlyosan.

Baranyai rendőr nem volt a vádlottak között , a tárgyaláson azonban több baranyai rendőrt, illetve volt rendőrt is meghallgattak tanúként.

A baranyai század parancsnoka, az idén januárban közlekedési balesetben elhunyt Páter Attila többek között azt mondta, felszerelésük hiányos volt, nem jutott mindenkinek pajzs és sisak, gázálarcuk és más védőfelszerelésük sem volt.

A tanú arról is beszélt, hogy miután utasították őket, hogy menjenek az MTV-székház főbejáratához, felvonultak a lépcsőre és sorfalakat alkottak. Közben kavicsokkal és műanyag palackokkal dobálták őket a tüntetők. Közölte, az ő századuk volt az, amelyiket látni lehetett a tévék híradásaiban a támadások közepette. Ő körülbelül fél órát volt csak ott, mert valamivel fejbe dobták, elvesztette az eszméletét, ezért kórházba szállították.

Páter Attila azt mondta, nem lehet azt állítani, hogy teljesen rutintalanok lettek volna a század tagjai, ugyanis egy részük Pécsen labdarúgó-mérkőzéseket biztosított többször is.

A nyomozati vallomásokból kiderült az is, hogy a lépcsőre felfutáskor a század egyik tagja elhagyta szolgálati fegyverét, de kis idővel később valaki visszaadta neki.

A sérült parancsnokot helyettesítő Pataki István azt mondta, a székházban találkozott a negyedrendű vádlottal, a kirendelt helyszíni biztosítási parancsnokkal, aki arra utasította, hogy annyi időre menjenek az épület mögé, míg a sérültek kilépnek az alakzatból.

Később azt az utasítást kapták, hogy menjenek az épület bal oldalába, és ott védekezzenek – mondta. Megjegyezte azt is, hogy telefonszámot cseréltek, de még így sem tudtak mindig kommunikálni. Közölte, ő a tévéből tudta meg, hogy feladták az épületet. Elmondta azt is, hogy csak mobiltelefonon tudtak kommunikálni, rádión nem.

Sárközi Ferencet, Baranya megye akkori főkapitányát szintén meghallgatták az egyik tárgyaláson. Azt mondta, vele azt közölték, hogy kiképzésre megy a század, ezért, az előírások szerint hetven százalékos felszereltséggel indultak el Budapestre.

Petrétei: mindenkit le kellett volna váltani

A perben a pécsi alkotmányjogászt, Petrétei Józsefet is tanúként hallgatták meg, aki 2006-ban rendészeti miniszter volt. Azt mondta, a minisztériumban az az álláspont alakult ki, hogy elsődleges a tapasztalatok levonása, annak vizsgálata, miért nem tudta a rendőrség ellátni feladatát, nem annyira az, hogy személyes felelősség megállapítására irányuló eljárások induljanak, hiszen azok nem vezetnének sehova.

A kialakult helyzetben mindenki felelős volt, és mindenkit le kellett volna váltani, jelentette ki, s hozzátette azt is, a gyakorlat az volt, hogy a rendőrök fegyelmi felelősségét alapvetően a rendőri szervezeten belül vizsgálták, azt pedig nem tiltotta meg, hogy ilyen felelősségre vonás történjen.

Ez lett a vége

A 2017-ben született jogerős ítélet szerint Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány, mint másodrendű vádlott, 400 ezer forintos büntetést kapott. Bene László elsőrendű vádlottat felmentették, Dobozi Józsefet, a Rebisz korábbi parancsnokát szintén felmentették, ahogy felmentést kapott az ötödrendű vádlott is, aki egy baranyai rebiszes századot vezényelt a tévészékház elé, a székház 2006. szeptemberi ostromakor. A negyedrendű vádlott, aki a székház védelmét nem megfelelően látta el, és a bíróság szerint lényegében feladta az épületet, megrovást és 150 ezer forintos pénzbírságot kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!