vis maior

2021.09.11. 14:33

Utakat mosott el a nyári időben az eső Komlón

W. K.

Forrás: Shutterstock

Fotó: NataliAlba

Július közepén a nagy mértékű esőzés jelentős károkat okozott a város több pontján – ezek helyreállítására vis maior támogatásra nyújt be kérelmet az önkormányzat a Belügyminisztériumhoz, egyebek mellett erről tárgyaltak a legutóbbi komlói képviselő-testületi ülésen a városatyák.

A Gesztenyési úton a járda károsodott mintegy 40 méter hosszan, a csapadék hatására. A Bocskai István utcában az út teljes hosszában mély kimosódások keletkeztek, a lehullott nagy mennyiségű eső az út zúzottkő burkolatát több mint 200 méteren lemosta. Ezen kívül a Cseresznyák dűlőben keletkeztek még komolyabb károk, ahol mintegy 160 négyzetméteren mosta el az utat az özönvízszerű eső. Mindezek mellett az Altáró utcában a csapadékelvezető betonárok mellett lévő rézsűt is megbontotta a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék – ez estben azonban a város, építési területről lévén szó, nem érvényesítheti vis maior igényét.

A szakértői becslés szerint a helyreállítások költsége mintegy 13,5 millió forint – ezekhez alapesetben 30 százalékos önerőt kellene biztosítania az önkormányzatnak, a vonatkozó kormányrendelet azonban lehetőséget biztosít arra, hogy azok a települések, ahol az ahol az előző évek során több vis maior esemény történt – ahogy Komlón is –, mindössze 10 százalék saját erőt tegyenek hozzá a felújítási munkákhoz.

Komlón tavaly a Berek utcai garázssor felett a nagy esőzések következtében megcsúszott domboldal helyreállítására nyertek támogatást a Belügyminisztérium vis maior alapjából, 2019-ben pedig szintén az időjárás okozta károk felszámolására kaptak 21,3 millió forintot, amelyből tucatnyi helyszínen folytak munkálatok: utak, hidak, vízelvezető árkok javítására került sor akkor a vis maior támogatásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!