Építik a közösséget

2021.10.21. 20:00

A nyílt napon megismerhették a siklósi diákok az új képzés előnyeit (galéria)

Partnerszervezetivel közösen szervezett a Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium honvédkadét napot. Az intézményben ettől a tanévtől indult kadétképzés, melyre 71 diák nyert felvételt. A csütörtöki nyílt programon mások is megismerhették a képzés előnyeit.

Rajnai-Zsíros Krisztina

a20211021_nyilv‡nos katonai nap a kadŽtkŽpzŽssel is foglalkoz— T‡ncsics Mih‡ly Gimn‡ziumban_Sikl—s_LL_DN

Fotó: Laufer László

Honvédelmi, rendészeti és hagyományőrző bemutatókat tartottak a siklósi sportpályán csütörtök reggeltől kora délutánig. A program reggeli megnyitója után az érdeklődők a honvédkadétképzés bemutató óráin vehettek részt a gimnáziumban, majd a sportpályán gyakorlati bemutatókkal készültek a szervezetek. A rendezvényen részt vett Käszné Lebő Zsuzsanna, a Mohácsi Tankerületi Központ igazgatója is. Elmondta, hogy nagyon fontos, hogy a fiatalok érezzék azt, hogy nemcsak magukért, hanem a közösségért is felelősek. Ez a program erősíti bennük azt a tudást és szellemiséget, amely ahhoz szükséges, hogy teljes állampolgárok, a közösségért tenni tudó fiatalok legyenek.

A programon fegyver-, gépjármű- és gyakorlati bemutatót tartott a Pécsi 52. Oszlányi Kornél Területvédelmi Zászlóalj, a Damashi Dojo Küzdősport Egyesület kyokushin karatebemutatót tartott, nap mint nap használt eszközeiket hozta el a Siklósi Rendőrkapitányság, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság siklósi kirendeltsége, valamint a Baranya Megyei Polgárőrség. A védőnői szolgálat újraélesztési bemutatót tartott, és programokkal készült a Siklósi Hagyományőrző Egyesület, valamint az Apró Paták SE Malkocs bej hagyományőrző szakosztálya is.

Fischer Zsolt, a gimnázium igazgatója elmondta, a kadétképzés elindításának ötletét egy két évvel ezelőtti program, a Bátrak Ligája adta, melyen részt vettek a gimnázium diákjai. Ezután a Mohácsi Tankerületi Központ és a siklósi önkormányzat is támogatta az intézményt a képzés elindítására.

– Hogy jó az irány, azt jól mutatja az is, hogy már az első évben 71 kadétunk van, nagy örömünkre szolgál, hogy indult egy 35 fős kadétosztály – mondta a Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója.

A honvédkadétképzésben tanulók ösztöndíjat is kaphatnak, illetve formaruhát, így a különböző rendezvényeken egységes ruházatban jelennek meg. A 35 fős első osztály mellett az egyik 13 fős tizedikes osztály gyorsított folyamatban, egy év alatt két év anyagát elvégezve, félévi vizsgával csatlakozott a kadétképzéshez, tehát már tizedikes kadétosztályosok is vannak. Ezen kívül bizonyos feltételek mellett még a másik két 9. osztályban is felvehették a tanulók a honvédelmi alapismeretek tantárgyat. A kadétképzés után a Nemzeti Közszolgálati Egyetem – mint a siklósi gimnázium partnerintézménye – , valamint a Magyar Honvédség is életpályamodellt kínál a diákoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!