A legszebb hölgy

2021.10.18. 17:30

Abszolút győztes született az idei Pécsváradi Leányvásáron

A közönség összesen 7 lány közül választhatta ki a legszebb hölgyet, egy internetes szavazás keretein belül. A leányok ugyan különböző népviseletbe öltöztek, de mindannyian gyönyörűnek bizonyultak, azonban a közönség és a zsűri szerint is Jónás Dorina volt az abszolút győztese az idei, 55. Pécsváradi Leányvásár Szépének.

Czine Vanessza

Fotó: K. P.

– Hogyan kell elképzelnünk ezt a versenyt? Mik a feladatai a Leányvásár Szépének?

– Elsősorban a ruha bemutatásán volt a hangsúly, az ünnepi viseletben sétálgattam a látogatók között. Egy 1910-es évek elejéről származó, rekonstruált, bátai katolikus viseletben mutatkoztam be. A ruha brokátselyemből készült, amit rojt díszített. A felsőrésze egy magas állónyakú, testhezálló, sonkaujjú, fehér csipkével szegélyezett, egysoros gombolású blúz volt. Ezt mell alatt egy öv szorította le. A felső szoknya felett egy saját anyagból készült, téglalap alakú kötényt viseltem. A nyakamban pedig egy „láncos húszasnak” nevezett ékszert viseltem. A ruhában elég nehézkes a közlekedés, hiszen nagyon vigyázni kell rá.

– Milyen érzés fogta el, amikor kiderült, hogy önt választották a legszebbnek?

Rendkívül boldog vagyok, hogy megnyertem a versenyt. Rengeteg dicséretet is kaptam, már akkor, amikor a tömegben sétáltam, illetve nagyon sokan támogattak is. Nagy megtiszteltetés volt egy ilyen csodás viseletet magamra ölteni. Az is hatalmas öröm, hogy a Leányvásár Szépe választás történetében először a közönségszavazás és a zsűri értékelése alapján is én lettem a verseny nyertese.

– Máskor is jelentkezett már szépségversenyre?

Még nem, ez volt az első, és mondhatom, nagyon nagy élmény volt, soha sem fogom elfelejteni.

– Mennyire van jelen az életében a népviselet, már gyermekkorában is felvette?

– Már egész kicsi koromban találkoztam ezekkel a ruhákkal, tisztelem és szeretem ápolni a hagyományokat, mind a családom, mind a származásom miatt. Édesanyám sváb származású, édesapám részéről pedig bukovinai székely vagyok. Mohácsi révén, kicsi korom óta részt veszek a Busójáráson, sokac népviseletbe öltözve, és táncolok is a Mohács Nemzeti Néptáncegyüttesnél. A leányvásáron a Sárköz néptáncegyüttest képviseltem, velük a hagyományőrzés hozott össze, és kialakult egy nagyon jó barátság is.

Fotó: K. P.

– Mi a kedvenc hobbija?

Ének-zene tagozaton tanulok Pécsen a Kodály Zoltán Gimnáziumban. Az éneklés gyerekkorom óta a lételemem, éppen ezért ebben az irányban szeretnék továbbtanulni, és az énekléssel foglalkozni a jövőben. A kedvenc elfoglaltságom pedig a túrázás, hiszen a hagyományok mellett nagyon fontos számomra az is, hogy a természet értékeit is őrizzük meg.

Kedvezett a jó idő a hétvégi eseménynek

Az 55. Pécsváradi Leányvásár az elképzeléseknek megfelelően alakult. Mivel a tavalyi rendezvény a járványhelyzet miatt elmaradt, az ideit még nagyobb lelkesedéssel szerveztük – mondta lapunknak a hétvége tapasztalataival kapcsolatban Apaceller Péter, Pécsvárad alpolgármestere. – Problémamentesen, rendben lementek a programok, sikeresek voltak a folklór bemutatók és a zenei produkciók, koncertek is. A kézművesvásár, a gasztroudvar mind-mind nagyon kedvelt helyszínei voltak a rendezvénynek, és természetesen a szép, napos időnek szerepe volt abban, hogy idén ilyen sokan eljöttek Pécsváradra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!