Mindenszentek

2021.10.28. 07:00

Változik a közlekedés rendje a pécsi köztemetőnél

Forgalmi változások lesznek a pécsi köztemetőnél, amire érdemes odafigyelni.

Zsigmond József

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Múlt héten írtunk arról, hogy gondok lehetnek mindenszentek és halottak napján a parkolással a pécsi köztemetőnél, mivel a közeli bevásárlóközpontot átépítik, így a munkálatok idejére az ottani parkolót bezárták.

Évente több ezren látogatnak ki a köztemetőbe, hogy megemlékezzenek szeretteikről, rokonaikról, ismerőseikről. Sokan személyautóval érkeznek, így felmerült a kérdés, miként oldják meg a parkolást a pécsi temetőnél. A rendőrség akkor közölte, később adnak ki tájékoztatást, de a problémával a Biokom Kft. foglalkozott.

A parkoló egy részét megnyitják

A napokban a városi cég közleményt adott ki, melyben leírták, a Siklósi úti Interspar parkolója az épület átépítése miatt jelenleg zárva van, de az ünnep idejére egy részét megnyitják, illetve október 23-tól november 2-ig a temető bővítési területét is megnyitják, ahol a várakozás ingyenes. A terület a Nagyárpádi útról közelíthető meg – tették hozzá.

A temetőben november 1-én és 2-án személygépkocsival csak a mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezők közlekedhetnek. A sírkerten belüli könnyebb közlekedést október 29. – november 2. között elektromos kisautóval biztosítják. A korábbi évekhez hasonlóan a Pécsi Központi Temetőben mindenszentek és halottak napi megemlékezést tartanak egyházi közreműködéssel, amely november 1-jén, hétfőn, 17.00 órakor a ravatalozó előtti téren kezdődik.

Rendőrségi lezárások lesznek

A rendőrség közleménye szerint október 29-én 9 órától november 1-jén 21 óráig a pécsi Siklósi úton a Kanizsai Dorottya úttól számított 30 métertől a temető déli bejárata előtti 30 méterig terjedő útszakaszának jobb oldali külső forgalmi sávjában lehet majd parkolni. Ez idő alatt a kijelölt útszakaszon a „megállni tilos” jelzőtáblák hatályát feloldják.

A forgalomkorlátozás ideje alatt a Kanizsai Dorottya út és a temető déli bejárata közötti útszakaszon 40 km/h sebességkorlátozás lesz. Hozzátették, tilos lesz megállni október 29-én 9 órától november 1-jén 21 óráig a Nagyárpádi út Faiskola utca és Kemény Zsigmond utca közötti szakaszának mindkét forgalmi sávjában, továbbá ezen részeken „gyalogosátkelés” jelzőtáblát helyeznek ki.

Sűrűbben járnak a buszok, vonatok

A Tüke Busz Zrt. október 30-án és 31-én a 103-as járatok mindkét irányban a Temető északi kapu érintésével közlekednek 103T jelzéssel, míg a 6-os, a 7-es és a 8-as vonalakon a szóló járművek helyett csuklós autóbuszok járnak. November 1-jén, mindenszentek napján a 30-ai és a 31-i intézkedéseken túl a 7-es vonalon a Főpályaudvarról 8:23-től 15:53-ig, a Malomvölgyi útról 8:36-tól 16:21-ig átlagosan 15 percenként indulnak a járatok.

A Magyar Államvasutak is készül a hosszú hétvégére, péntektől hétfőig 1-4 többlet kocsival közlekednek az InterCity vonatok a Budapest–Pécs vonalon, míg a Pécsről Szombathelyre 14:17-kor induló vonat két motorvonat-egységgel közlekedik. A vasútársaság arra kéri az utasokat, hogy a megnövekvő forgalom miatt a menetjegyek megvásárlásáról időben gondoskodjanak.

A természetes koszorú a divat

A pécsi vásárcsarnokban számos helyen lehet koszorúkat, virágokat venni. Míg a korábbi években sok helyen árusítottak műkoszorút, most egyet találtunk. Ott a művirágok nagyságától függőn szabták meg az árakat (400-2200 forint), a műkoszorúért 1200 forintot kértek. Annál több helyen élő virágokból készített, úgynevezett tálat, illetve fenyőfaágakkal díszített koszorút találtunk, volt, amit mohával, tobozokkal díszítettek. Az árak szintén mérettől függőek, 900 forinttól indulnak, a nagyobbakért 2700-5200 forintot is elkérnek. Az egyik árus elmondta, virágkötéssel foglalkozik több mint 30 éve. A mostani ünnepekre a tobozos koszorúkból 300-at, a fenyősből 200-at készített. A vágott virágok és a cserepesek között a krizantém dominált, egy szálért 400-450, a cserepesekért 1500-1700 forintot kértek tegnap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!